Slovenija > Črna kronika
54243 ogledov

Župnika so zvezali in ukradli 19 tisoč evrov

Cerkev maša kristjani Profimedia
Iz romskega naselja Brezje so se odpravili v Rovte, da bi oropali lokalnega župnika.

Dnevnik poroča o ropu 72-letnega duhovnika Janeza Petriča iz Rovt, ki se je zgodil v noči na soboto okrog 3. ure. Kot je opisal dogajanje, ga je sredi noči zbudil čuden zvok, zato je odšel pogledat, če je zunaj kakšna mačka. "Ko sem odklenil in odprl vrata, je vame skočil zamaskiran moški in me porinil. Mislim, da je bil z njim še najmanj eden, ki je vpil, gdje so pare, ubiču te (kje je denar, ubil te bom)," je nadaljeval Petrič. Odvlekli so ga v pisarno in tam odklenili železno blagajno s ključem, pobrali denar, potem pa so ga odvlekli v spalnico in mu roke na hrbtu zvezali z usnjenim pasom, noge pa kar s kravato, ki so jo našli v omari. Pustili so ga na tleh, a se mu je uspelo rešiti, zatem je poklical policijo.

Kot je dejal Petrič, je pet osumljencev odneslo okrog 8500 evrov in pet spominskih kovancev v lasti župnije, ter tri tisoč evrov v lasti župnika. Podoben poskus vloma v cerkev se je zgodil v Grosupljem 7. januarja, kjer so opazili vozilo renault thalia, zato so po vozilu skušali najti nepridiprave.

Ugotovili so, da je bil takšen avtomobil že pred časom ustavljen v bližini romskega naselja Brezje, v njem pa so bili tudi nekateri stari znanci policije, med njimi Milenko H., ki so ga že obravnavali zaradi vlomov v cerkvene objekte, poroča Dnevnik. Zato so policijskim patruljam naročili, naj bodo pozorni na takšen avtomobil, saj so v njem morda osumljenci ropa v župnišču Rovte. Našli so jih v bližini Trebnjega ob pol petih zjutraj. Štirje živijo v romskem naselju Brezje pri Novem mestu, eden pa v Črnomlju. V avtomobilu so našli več rokavic, rut, izvijačev, svetilk in dobrih 19 tisoč evrov, kar je več, kot je povedal Petrič.

Preiskovalci so na kraju dogodka našli tudi biološke sledi Milenka H. in Stanislava M., kdo je tretji ropar, še ni znano, dva osumljenca pa sta med ropom stražila. Vseh pet so danes popoldne privedli k preiskovalnemu sodniku v Ljubljani. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • edvard68 14:23 02.februar 2021.

    Kdo razen cerkve ima doma toliko denarja

  • sandi76 09:51 02.februar 2021.

    So pobrali dnevni izkupiček :) ?

  • kontrahan 09:06 02.februar 2021.

    Dva krsta, ene par maš, par pogrebov inćrna pušćica pri maašah, pa bo 2x dobil nazaj.