Slovenija
56 ogledov

Črnograditelj Maher nadzornik Elesa

slovenija 19.03.13, Igor Maher, seja odbora DZ za infrastrukturo in prostor, na Anže Petkovšek
Nadzorniki Soda so potrdili kandidate za nadzorne svete nekaterih državnih družb. Neuradno za Gen energijo in Eles, pišejo Financa. Med nadzorniki Elesa naj bi bil Igor Maher.

Po neuradnih podatkih Financ, naj bi nadzorniki Sovenske odškodninske družbe (Sod) v nadzorni svet Elesa imenovali Igorja Maherja, nekdanjega ministra za infrastrukturo, ki je po dveh delovnih dneh odstopil s položaja. Zanj je bila usodna črna gradnja nad Sečoveljskimi solinami.

Ni "usodnih" nasprotij interesov

Nadzorniki Soda, ki jih vodi Samo Lozej, so soglasno potrdili predlog uprave za kandidate za člane nadzornih svetov družb v imetništvu Soda oz. države. Pri tem so obravnavali tudi možnost nasprotja interesov predlaganih kandidatov za člane nadzornih svetov in ocenili, da nasprotje interesov po jakosti in vsebini ni takšno, da bi oviralo neodvisno delovanje kandidata, piše STA.

"Takoj, ko bo uprava Soda sprejela sklepe ustanovitelja, bodo le ti z navedenimi imenovanji kandidatov za člane nadzornih svetov, skladno s standardno prakso komuniciranja, najprej poslani družbam in nato bo preko objave na spletni strani obveščena tudi javnost," so zapisali na Sodu.

V zadnjem času se je v medijih pojavilo veliko ugibanj o tem, kdo bi utegnil nadzorovati Eles in Gen Energijo. Predvsem naj bi bilo "v zraku" imenovanje Romana Dobnikarja in Danijela Levičarja v nadzorni svet Gen Energije. Dobnikar, nadzornik Soda, namreč vodi podjetje Petrol Maloprodaja Slovenije, Petrol pa si z Gen Energijo deli lastništvo Gen-I. Levičar, vodja direktorata za energijo na infrastrukturnem ministrstvu, je sicer že sedel v nadzornem svetu Gen Energije.
Nadzorni svet Soda je danes za predsednika revizijske komisije soglasno izvolil Aleksandra Mervarja.

Do konca septembra osnutek strategije

Sod bo do konca septembra pripravila osnutek strategije za upravljanje kapitalskih naložb države. Tako je danes sklenil nadzorni svet Soda, ki je izvolil tudi predsednika revizijske komisije, soglasno potrdil predloge uprave za imenovanje članov v nadzorne svete ter se seznanil s tekočim poslovanjem Soda, še piše STA.

Nadzorniki Soda so znova preverili postopke prodaj naložb Soda in države, ki so uvrščene na prvi privatizacijski seznam, so po seji sporočili iz Soda. V prvem privatizacijskem svežnju so na prodaj deleži države in državnih družb v 15 podjetjih. Med temi so tudi Aerodrom Ljubljana, Adria Airways Tehnika, NKBM, Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Helios, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Unior in Žito.

Nadzorni svet se je seznanil z informacijo o upravljanju kapitalskih naložb v imetništvu Soda oz. države na dan 30. junij.

 
Komentarjev 4
  • Žurnalček 22:27 19.avgust 2013.

    Absolutno vsi državljani , ki so kadarkoli zavestno kršili zakone RS , ne bi smeli iskati niti biti zaposleni na državni upravi , kakor tudi ne v podjetjih , katere več.lastnik je država. Vsaj pametna država bi delala tako. Ker ...prikaži več paje to čezdalje bolj gnila , bodo imeli kriminalci in razdiralci države še to ugodnost , da dobivajo plačo od nje. Jankovič , tkole pa spet ne moreš biti le tiho, ko ti barabe iz lastne stranke le to podirajo..Zaradi takih barab , ki jih zaposlujete , boste zgubili naslednje volitve 1

  • Šemefuky 20:15 19.avgust 2013.

    PreVirant je v pohodu s svojo čistusko politiko in najbolj neoporečna goveda imenuje na položaje, ki si jih zaslužijo na podlagi meritorne preteklosti. Bravo lopovi.

  • Oxxo 20:00 19.avgust 2013.

    Očitno res potrebujemo trdo palico iz Bruslja. To "govedo" je treba nagnat iz foteljev in državnega korita kjer se brez sramu in osebne morale pasejo... Eden drugemu porivajo fotelje P O K V A R J E N C I!