Slovenija
104 ogledov

Minister v črni gradnji

Črna gradnja Igorja Maherja
1/4
Žurnal24 main
Kandidat. Bodoči minister za infrastrukturo Igor Maher je lastnik črne gradnje nad Sečoveljskimi solinami. Parcela. Gre za prvovrstno kmetijsko zemljišče, na njem pa je "tehtnica vozil".

Igor Maher  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Parcelo sem kupil pred 11 leti, od dedičev prvotnih lastnikov. Objekt je bil že tam in v postopku legalizacije. Plačana je bila kazen za uzurpacijo prostora, vloga za legalizacijo je bila že vložena, leta 2003 pa sva jo z ženo vložila še sama. Ne glede na moj nekdanji položaj v piranski občini (v času Tomaža Gantarja je bil svetovalec župana, op. p.) nisem zlorabil svoje funkcije in uredil zadev, ampak čakam na sprejetje ustreznih občinskih prostorskih aktov. Lahko rečem, da sem to vprašanje v aktualnih političnih razmerah v bistvu pričakoval," nam je odgovoril Igor Maher, kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor, ko smo ga vprašali, ali ima nad Sečoveljskimi solinami res črno gradnjo.

Brez vode in elektrike

Po podatkih iz zemljiške knjige je pogodba, s katero je Maher kupil zemljišče, iz oktobra leta 2004, zemljiškoknjižno dovolilo, s katerim se je vpisal v zemljiško knjigo, pa iz sredine julija 2006. Zemljišče mu je prodal I. K. iz Vidma pri Ptuju.

Maher je prijavljen na naslovu Seča 16 a. Po podatkih portala Prostor pa stavba nima elektrike, vode in kanalizacije, raba je navedena kot nestanovanjska; dejanska raba dela stavbe je "tehtnica vozil". Zemljišče je opredeljeno kot najboljše kmetijsko, ocenjena vrednost parcele pa je 15.705 evrov.

Domačin, ki ne želi biti imenovan in nas je včeraj popeljal do Maherjeve črne gradnje nad Sečoveljskimi solinami, trdi, da je bilo zemljišče nepozidano, da je vkop, objekt, zidani kamin ob njem ter sončne kolektorje in vse drugo postavil Maher. "Prej je tam stala le prikolica," trdi I. G.

Virant včeraj molčal

"Ali je Igor Maher po vašem mnenju še primeren ministrski kandidat?" smo že včeraj vprašali Gregorja Viranta, prvaka Državljanske liste (DL), vendar odgovora nismo dobili. Spomnimo, iz njegove poslanske skupine sta odšla dva poslanca. Najprej Ivan Vogrin, ki je opetnajstil vrsto svojih kupcev in lastnika poslovnih prostorov, ki jih je imel najete v Kopru, ter bil obsojen zaradi zlorabe položaja v času svojega županovanja v Lenartu. Odstopila je tudi poslanka DL Truda Pepelnik, ki pa je odšla iz parlamenta. Razlog je bila obsodba ptujskega okrajnega sodišča zaradi napake, ki jo je storila v upravnem postopku med službovanjem na Občini Ruše.

Danes Virant v bran Maherju

"Gospod Maher mi je zagotovil, da ni naredil ničesar nezakonitega. Objekt, ki je na njegovi parceli, je kupil pred enajstimi leti, on zanesljivo ni črnograditelj in ni kršil zakona," je odločno v bran kandidatu za ministra Igorju Maherju danes dopoldne stopil predsednik DL Gregor Virant.

Če pa bi se izkazalo, da to ni res, je Virant napovedal, da bo odreagiral tako, kot je v vseh drugih primerih: "Če bi se ugotovilo, da je kršil zakon, jasno,  je sankcija neizogibna."

Zapletov na glasovanju ne pričakuje, saj je Maher javnosti zadeve pojasnil. Kot je povedal Virant, je sam za to vedel že prej. "Mi je povedal in zagotovil, da gre za objekt, ki je tam stal, ko je on to  kupil, torej on ni črnigraditelj. To je meni bistveno," pravi Virant, ki ga je pred kandidaturo izrecno vprašal, ali je kaj takega, kar bi moral vedeti. Zadevo mu je razložil na podlagi dejstev in Virantu se to ni zdelo nič problematičnega.

Kot ministrski kandidat ne misli odstopiti

Po objavi našega članka je pred medije stopil tudi Maher, ki je prepričan, da "ni naredil nič narobe". Zato ne namerava odstopiti in še naprej ostaja kandidat za ministra za infrastrukturo.

Ponovil je, da je parcelo kupil pred 11 leti, na občino dal vse vloge za legalizacijo, da pa svojega položaja ni želel izkoristiti in zato ni preskakoval vrste. Na nikogar ni pritiskal, ko je bil na občini, in ravno tako ne namerava pritiskati, ko bo minister, saj imamo pravno državo, je razložil Maher.

Na vprašanje, kako ima objekt lahko hišno številko, je odgovoril, da ne ve in da je stanje tam enako kot pred 11 leti, ko je nepremičnino kupil.

Bossman Maherja odslovil

Maher je bil sicer svetovalec župana, vendar ko je na lokalnih volitvah zmagal Peter Bossman, se je novi župan od kadra svojega predhodnika poslovil. Maher je imel kot svetovalec župana tudi svoje podjetje, a nam je tedaj zatrdil, da z občino ni posloval. Na lokalne govorice, da je vplival na pridobivanje poslov podjetju svojega nečaka, pa je odgovoril: "To ne drži. Edino, kar je res, je to, da ima podjetje moj nečak, a se je kot vsi drugi prijavljal na javne razpise."

 

Komentarjev 30
  • mph 20:32 20.marec 2013.

    Si sploh prebrala utemeljitev? Meni osebno je povsem sprejemljiva. In kaj ti tista zadeva izgleda, kot neka vila z 20 sobanami in bazenom ... ali izgleda malodane kot ena podrtija na 30 m.

  • saramara 16:23 20.marec 2013.

    Aha, to je torej "recept"? Kupis crnogradnjo in kot po cudezu, bo le-ta postala legalna gradnja, ker ja itak je nisi ti zgradil!!!!Porkamalorka!!!!! Pa kdaj se bodo ta teleta nehala delat norca iz ljudi?????

  • alfredo 15:40 20.marec 2013.

    Brez dvojnih meril. Odstop!!!