Slovenija
22 ogledov

CSD zanika pritiske očeta odvzetih otrok

didaktične igrače baby center Žurnal24 main
Ministrica Anja Kopač Mrak bi, da bi javnost prepričala glede pravilnosti odločitev velenjskega CSD, želela razkriti nekatere podatke o družini, s katero se CSD ukvarja že od leta 2009. Ji bo informacijska pooblaščenka dovolila?

Po tem, ko je socialna inšpekcija pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je včeraj predstavila ugotovitve nadzora pri namestitvi dveh koroških dečkov v rejniško družino, ki pri delovanju velenjskega CSD ni pokazal nepravilnosti, bo svoje ugotovitve danes predstavila še vvaruhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

"Zlasti nas je zanimalo, kako je bila ob tem ugotovljena največja korist otrok, ki mora biti glavno vodilo pri odločanju o njihovih pravicah," so sporočili iz urada.

V ponedeljek shod pred ministrstvom

Primer koroških dečkov je javnost razdelil javnost na dva pola, prvi menijo, da je potrebno  odločitev o tem, kaj je za otroke najbolje, prepustiti stroki, mnogi na drugi strani pa so prepričani, da je odvzem otrok neupravičen, da gre za "krajo otrok" in da bi bilo za otroke v vsakem primeru najbolje, če živijo pri dedku in babici.

Gre za občutljive osebne podatke, koliko jih lahko pove javnosti?

Podporniki vrnitve dečkov k babici, pozivajo na shod, ki bo v ponedeljek pred ministrstvom za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti ob 15. uri. Ministrica Anja Kopač Mrak je v včerajšnji oddaji 24 ur zvečer dejala, da je pripravljena na dialog s protestniki, hkrati pa napovedala, da bo od informacijske pooblaščenke zahtevala pregled dokumentacije in pojasnilo, katere osebne podatke v tem primeru sme ministrstvo objaviti. Kot pravi ministrica, gre pri družini iz katere prihajata otroka, odpeljana v rejništvo za "več kompleksnih problemov" in da se CSD s širšo družino ukvarja že od leta 2009.

"Stvari, o katerih se govori, so daleč od resnice"

"Stvari, o katerih se govori, so daleč od tega, kar je po mojih informacijah resnica. Sicer pa zelo težko komentiram, saj gre za občutljive osebne podatke," poudarja ministrica. Na CSD Velenje pa so danes zanikali informacije, ki se pojavljajo na spletnih omrežjih po katerih naj bi oče odvzetih otrok ter njegova družina vršili pritisk nad CSD in zahtevali odvzem dečkov ter njuno namestitev k rejniški družini ter tako vplivali na delo CSD.

"Informacije ne držijo.Odločitev je sprejela strokovna skupina CSD Velenje. Oče pa je bil z odločitvijo samo seznanjen," so sporočili. 

Zanikajo pritiske na stara starša

Na vprašanje, kako odgovarjajo na obtožbe, ki se, sicer brez dokazov, širijo na omrežjih, o tem, da so socialne delavke CSD v Velenju nad starima staršema izvajale stalno psihično in besedno nasilje, jima grozile, da če ne bosta poslušna in ubogala, jima lahko v trenutku vzamejo otrok, na CSD odgovarja kratko: "Navedbe ne držijo."

Dodajajo, da se bodo, ko se situacija umiri, pogovorili s starimi starši in se dogovorili za stik z otroki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • Avatar Leon
    Leon 20:15 08.april 2016.

    CSD zanika pritiske očeta odvzetih otrok..............če državna birokracija zapiše tak podatek potem je gotovo nekaj bilo na tem ! Jaz se vedno držim tega in imam vedno prav ,kar pokažejo nadaljni dogodki.

  • Žurnalček 20:00 08.april 2016.

    Če niste v prvih 24 urah odvzeli pravico starševstva očetu-morilcu , kar bi MORALI , če vas tako skrbi za otroke , se sedaj ne sklicujte na zakonodajo , ki ste je povozili že v prvem koraku in seod tedaj ...prikaži večj naprej v svoji gonji , da ste ravnali pravilno samo smešite , sebe in pa svojo strokovnost ! Še enkrat : PRVI KORAK JE MORAL BITI ODVZEM STARŠEVSKIH PRAVIC OČETU !Bi kdo rad vprašal zakaj ? Mogoće ministrica , pa Vlasta , pa pickovje v CSD , pa mogoče še tu kdo ?

  • Žurnalček 19:54 08.april 2016.

    Draga ministrica cela Slovenija ve , da je bila ta družina MATI , ki jo je UBIL pesjan od človeka . Samo ta družina je bila EDINO lahko obravnavana že v CSD in imela dosje . SEDAJ TE DRUŽINE NI ...prikaži več NI VEČ !!!! Oče bo dobil 13 let , otroka sta stara 10 in ko bo prišel ven in mogoče zopet zahteval skrbništvo , ki bi mu moralo biti ODVZETO V 24 URAH , bosta otroka POLNOLETNA !!! Takele bebce i babe imamo na oblasti !