Slovenija
15 ogledov

Da bi jim bilo lažje

Tina Plazar, socialna delavka s Centra za socialno delo Trebnje v družbi Andreje Žurnal24 main
Srečanje. Vzpostaviti sodelovanje med rejenci, rejniki in biološkimi starši.

V sklopu usposabljanja rejniških družin Center za socialno delo Trebnje vsako leto pripravi srečanje otrok v reji, njihovih rejniških družin in bioloških staršev. "S srečanjem želimo vzpostaviti medsebojno sodelovanje, otrokom pomagati pri življenju v dveh družinah in jih naučiti prehajanja iz ene družine v drugo," je pojasnila socialna delavka Tina Plazar. "Pomen skupnega druženja je tudi v tem, da se otroci zavedajo, da niso izgubili svojih bioloških staršev in da jih niso nehali imeti radi," je dodala.

Ustvarjalna vzgoja
Na tokratnem srečanju sta predavala zakonca Andreja in Robert Blatnik s centra za ustvarjalno vzgojo. "Ustvarjalna vzgoja je oblika čustvenega zdravljenja, v prihodnosti pa bo edina oblika vzgoje," je bila prepričana Blatnikova.

 

Nagrada in kazen
Vzgojni model. Po navedbah Blatnikove nagrajevanje med delo in otroka postavlja interes, kar vodi v pohlep. Pri odvzemu nagrade otrok potiska vase jezo, kar vodi v avtoagresijo, agresijo in tudi bolezni.

 

Bistvo te vzgoje je iskanje vzrokov problemov in načinov, kako jih odpraviti. "Ko se nekdo odloči za ustvarjalno vzgojo, je treba modele vzgoje odpraviti in potem čakati, da se otrok in mi vrnemo na nek svoj izvor," je pojasnila.

Veliko se naučijo
Na območju Upravne enote Trebnje živi v reji okoli 20 otrok. Med njimi sta tudi Tomaž in Mateja Fink, brat in sestra, ki že več kot pet let živita v različnih rejniških družinah. Kot sta povedala, sta v reji doživela vzpone in padce, a sta zadovoljna. Tovrstnih srečanj pa se rada udeležujeta, saj se veliko naučita.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.