Slovenija
57 ogledov

Dajo jim le pol denarja ali pa grad

grad Brežice Goran Rovan
Vračilo. Attemsi prek sodišča zahtevajo celotno odškodnino. Občina bi raje vrnila grad v naravi.

Potomci družine Attems, ki so ji po drugi svetovni vojni med drugim zaplenili brežiški grad, prek tamkajšnjega okrajnega sodišča od občine zahtevajo odškodnino v višini celotne ocenjene vrednosti gradu, ki znaša dobrega 1,6 milijona evrov, čeprav je bilo pred tem dogovorjeno izplačilo za polovico te vrednosti.

Danes na izredni seji

Občinski svetniki se bodo zaradi novih zahtev Attemsov zbrali na izredni seji, na kateri bodo odločali o predlogu občine, da se župan Ivan Molan z Attemsi poravna za odškodnino le do polovice ocenjene vrednosti gradu.

"Če do takšnega dogovora ne bi prišlo, bi bilo bolje, da bi jim grad vrnili v naravi in od njih zahtevali vračilo vlaganj vanj," meni Molan in dodaja, da bo moral grad ostati odprt za javnost, saj je kulturni spomenik državnega pomena. Občina je po njegovih besedah v grad vložila okoli 3,5 milijona evrov, natančnejšo oceno pa nameravajo še narediti. "Za občino bi bilo bolje, da vlaganja dobi nazaj, kot da pristane na tako visoko izplačilo," pravi Molan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.