Slovenija
694 ogledov

Si upate soboto preživeti brez nakupa?

Črni petek bralka
Če ste preživeli črni petek, je danes čas za dan brez nakupov.

Več nevladnih organizacij se je tudi v Sloveniji letos pridružilo dnevu brez nakupa, ki ga po svetu kot odgovor na potrošniško mrzlico črnega petka obeležujejo dan pozneje.

Predsednica društva Focus Živa Kavka Gobbo je za STA pojasnila, da letos pri nas razsaja evforija črnega petka, ki sicer velja za uradni začetek praznične prodajne sezone in ga trgovci v ZDA obeležujejo dan po zahvalnem dnevu. Evforijo vidi predvsem kot odgovor na spremenjeno zakonodajo o razprodajah, ki je odpravila časovno opredeljene zimske in poletne razprodaje.

Dan brez nakupa je medtem po njenih besedah namenjen opozarjanju na vplive potrošništva kot ideologije in ne zgolj protiutež črnemu petku, ki se je v Sloveniji sprevrgla kar v črni teden ali še eno priložnost za razprodaje.

Za preživetje se bo treba čemu odpovedati

Letošnji dan brez nakupov poteka pod geslom Več kot trošiš, manj živiš. Nevladniki opozarjajo, da nas nakupovanje kot tako ne bo nikoli osrečilo. "Lahko nam dvigne razpoloženje za nekaj ur, morda celo nekaj dni. Vendar na koncu ugotovimo, da so stvari, ki so resnično pomembne in jih imamo povezave, prijatelji, družina, izkušnje, čisto in zdravo okolje," so še zapisali ob letošnjem dnevu brez nakupov.

Črni petek Črni petek Slovenija "Obupno je predvsem na cestah in parkingih"

Že v torek je v Ljubljani potekala razprava o pomenu dneva brez nakupov, z naslovom Dan brez nakupov - dobra ideja ali dober izgovor? Vodja pravične trgovine v Sloveniji Živa Lopatič je bo tem opozorila, da nas je potrošništvo tako prevzelo, da težko postavljamo meje, do kod je nakupovanje smiselno in od kod naprej je le še brezglavo zapravljanje.

"Če želimo zaščititi svoj planet pred dokončnim uničenjem in zagotoviti neizkoriščanje ljudi, ki so vključeni v oskrbovalno verigo, bomo morali vsi, posamezniki, proizvajalci, trgovci in distributerji, pa tudi nacionalne oblasti in mednarodna skupnost, najprej stopiti korak nazaj, se čemu odpovedati, nato pa začeti sklepati nove pogoje in postavljati nova pravila, ki pa ne bodo temeljila na okoriščanju posameznikov, ampak zagotavljanju dobrobiti za prav vse prebivalce Zemlje," je dodala.

Gneča Big bang Popusti Magazin Norija črnega petka tudi pri nas: Kam po nakupih?

Dan organizirajo v več kot 60 državah. V Sloveniji bo potekalo več dogodkov in akcij, med drugim bo popoldan v Ljubljani potekala izmenjava oblek in knjig v Okoljskem centru, v prostorih Rdečega križa Ljubljana pa ustvarjalne delavnice za domača popravila. 

Zahtevni potrošniki

Črni petek je tudi v Sloveniji letos povzročil pravo nakupovalno mrzlico, ki je sledila trendom predvsem iz ZDA in Velike Britanije. "V sklopu črnega petka tudi letos zaznavamo predvsem posebne akcije in t.i. nočna nakupovanja. Primarno gre za prodajo tehničnega blaga (npr. televizorji, pralni stroji, mali gospodinjski aparati, zabavna elektronika, mobilne naprave...) ter tekstila, obutve in igrač," so za STA izpostavili v Trgovinski zbornici.

V zbornici so mnenja, da je potrošnik postal bolj zahteven, in da zahteva najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, pri nakupovanju je bolj preudaren, stalno spremlja in pregleduje ponudbo.

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:24 26.november 2017.

    tudi stopil nisem v trgovino,le v pekarno je šel sin po kruh in tako bo še kar nekaj dni,kupim kar rabim in se več ne obremenjujem z nakupi,za darila so dovolj sladkarije in to je to.

  • alojzr 10:05 25.november 2017.

    Najprej je bilo nabijanje "nedelja brez nakupa". Sedaj nabijanje "sobota brez nakupa". Pa dobro, lahko se tudi vsi postavimo v vrsto za Karitas pakete. Potem bomo srečni in izpolnjeni. Ali naj pa država začne deliti blago na karte, kot v ...prikaži več najmračnejših časih.