Slovenija
8242 ogledov

Dan D za Slovenijo, to skrbi Janšo

Janez Janša Profimedia
Janša: "Kjer so naše sestrske stranke vladne in lahko odločajo, bodo kandidaturo Slovenije podprli. Skrbijo drugi."

V Generalni skupščini ZN bo danes potekalo glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta ZN za leti 2024 in 2025. Slovenija se z Belorusijo poteguje za sedež vzhodnoevropske skupine, zunanja ministrica Tanja Fajon je v New Yorku že od nedelje. 

Za osvojitev sedeža bo morala Slovenija zbrati 128 glasov. Čeprav so poznavalci prepričani, da to Belorusiji zagotovo ne bo uspelo, pa so precej bolj skeptični glede tega, ali bo to uspelo Sloveniji.

"Slovenija je majhna, a ambiciozna država. V zgodovini smo dokazali predanost spoštovanju drugih držav, s katerimi partnersko sodelujemo," je včeraj za Al Jazeero povedala ministrica Fajon.

Meni, da ima Slovenija dobre možnosti za uspeh.

Nekdanji stalni predstavnik Slovenije pri ZN dr. Ernest Petrič je v pogovoru za N1 ocenil, da v primeru poraza to ne bi bil zgolj poraz za Slovenijo, temveč "poraz celotnega Zahoda".

Glasovanje se bo začelo ob 16. uri po srednjeevropskem času, število krogov glasovanja pa ni omejeno. Za izvolitev vsaka država potrebuje dvotretjinsko večino glasov. To velja tudi za države, ki sicer v svoji skupini nimajo konkurence. 

Fajon je sicer pred časom dejala, da jim opozicija pri kandidaturi meče polena pod noge.

Nekdanji premier Janez Janša pa medtem opozarja, da Slovenija nima nemške pisne podpore: "Bliža se glasovanje o članstvu v VS ZN. Stranka SDS je članica dveh globalnih povezav, IDU in CDI. V obeh so stranke iz preko 100 držav. Po intenzivnih pogovorih v zadnjih tednih lahko rečemo, da kjer so naše sestrske stranke vladne in lahko odločajo, bodo kandidaturo Slovenije podprli. Skrbijo drugi. Po nekaterih informacijah npr. med več kot 110 pisnimi podporami še vedno ni nemške (tudi ustna prišla zelo pozno), čeprav tam vlado vodijo socialisti. Vsekakor bi morala biti izvolitev Slovenije jutri samoumevna, tako kot je to kazalo ob kandidaturi," je ocenil.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 42
  • Kmodri 09:40 06.junij 2023.

    Nas skrbi, da se Princa teme in zagovornika domobranstva ne bomo znebili, dokler bo tlačil ta svet!

  • Plavi-mil 09:18 06.junij 2023.

    Mislim, da ne bo šlo. ta vlada je preveč proruska in komunistična, takih ne marajo v Evropi in svetu, potem bo pa spet za vse kriv JJ, samo njihova levičarska politika ne.

  • matermila 08:56 06.junij 2023.

    Kot vidim po komentarjih, so tudi Žurnal osvobodili rdeči kmeri.