Slovenija
20474 ogledov

Janša o tem, kdo koga sabotira: "Poglejte, kaj ste lapali dve leti nazaj"

Soočenje Anže Petkovšek Soočenju pred parlamentarnimi volitvami na POP TV.
Nam bodo razprtije na domačem političnem parketu škodovale tudi v tujini?

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je danes na twitterju okrcal ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon in celotno vlado, češ da se odkrito spogleduje s totalitarizmom "Putinovega tipa" in da zaradi tega Slovenija morda ne bo izvoljena kot nestalna članica v Varnostnem svetu Združenih narodov.

A Janša je z ostrim zapisom morda tudi sam škodoval kredibilnosti Slovenije, saj je tvit začel s tem stavkom: "Slovenija je vložila kandidaturo za članico VS UN na izrecno prošnjo amriških in evropskih zaveznikov v EU in NATO." Medtem ko so v času njegove vlade, ko je zunanje ministrstvo vodil Anže Logar, zatrjevali, da gre za projekt Slovenije in nadaljevanje uspešno izvedenega predsedovanja Svetu EU, je zdaj Janša očitno razkril, kaj se je dogajalo v ozadju. 

Njegov zapis objavljamo v celoti: "Slovenija je vložila kandidaturo za članico VS UN na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in NATO. Ki nudijo slovenski diplomaciji vsestransko pomoč pri zagotavljanju podpore v Generalni skupščini OZN. Konkurenca Sloveniji je Belorusija. Že leto dni resolucije OZN z obsodbo Ruske agresije na Ukrajino in beloruske kolaboracije s Putinom pri glasovanju dosežejo tudi preko 140 glasov. Beloruski tabor pa zbere 5 do 7 glasov proti. Slovenija za izvolitev potrebuje 129 glasov. Kar v bistvu pomeni, da bo sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki, ki so nas prosili za kandidaturo. Zaradi odkritih proruskih stališč obeh predlagateljev aktualne PRS Nataše Pirc Musar, Kučana in Türka. Ki de facto usmerjata tudi vlado RS. Kar tuji diplomati pri nas težko spregledajo. Zaradi odkritega spogledovanja s totalitarizmom Putinovega tipa, ki se kaže v čaščenju diktatorja, enopartijskega režima in ukinjanju Dneva spomina na žrtve tega režima. Skrbijo informacije, da potekajo pogovori o možnem nadomestilu za Slovenijo. Da nas v VS OZN lahko nadomesti celo država, ki ni še niti članica EU, pa ji zavezniki bolj zaupajo kot neokomunistični vladi v Ljubljani. Upamo, da do te katastrofalne blamaže ne pride. Če pa se to zgodi, pričakujemo takojšen odstop ne samo Tanje Fajon, ampak celotne vlade RS."

Tanja Fajon se je ostro odzvala in Janšo obtožila, da povzroča škodo državi. "Stranka SDS je za škodovanje državi in zrušitev vlade pripravljena narediti prav vse. Tudi povzročati škodo pri naši kandidaturi za VS UN. Slovenija je odlična država za članico VS. In za članstvo bomo trdo delali do konca. Ker si ga zaslužimo," je zapisala.

Janša pa ji je odvrnil, da to ne drži.

"Zasluži si ga Slovenija. Zato ga podpiramo, vi pa lažete. Ne čudi, da vas hoče zamenjati lastna stranka. Itak nam članstva v VS UN ne bi nihče ponudil, če bi 2021 imeli vašo vlado. Poglejte, kaj ste lapali v Evroparlamentu dve leti nazaj, tik pred predsedovanjem Svetu EU."

Fajonova je takrat zapisala, da je slika Slovenije v Bruslju zelo slaba in da "slovenska vlada bije bitke s svobodo medijev, neodvisnostjo sodstva, kršitvijo ustave in demokracije". Ocenila je, da je popotnica za predsedovanje slaba in da smo pod drobnogledom evropskih institucij. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 80
  • atamama 09:03 23.maj 2023.

    V celotni zadevi mi ni jasno, kaj bom jaz ali ostilih 2 mio. dobilo s tem, da bomo izvoljeni. Nič. Usluga nekomu, ki pričakuje glasovanje po njegovih navodilih. Stroški, da se bokar nekaj diplomatov skrivalo za potovabji in ostalimi ugodnostmi ...prikaži več pod pokrovom tega članstva. A ob isti sapi pozabimo prebrati koliko plazov je prizadelo ljudi. Denarja ni. Za te pač bodo pa nabirke med rajo. Morda bo celo ''primadona'' z nutrijo v prvi vrsti, kajne?

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:05 23.maj 2023.

    Janez sovraži Slovence, to vam bi moralo biti že jasno, vsaj po vseh njegovih izjavah in zapisih... človek rojen za zdrahe, zloben, goljufiv in lažnjiv osebek, ki ga mazili cerkev.

  • Avatar Leon
    Leon 07:01 23.maj 2023.

    Ubogi otroci,žena ,sorodniki in tovariši ,ki jih je Janez zaznamoval za vso življenje. Obvezno psihiatrično zdravljenje.