Slovenija
21986 ogledov

Golob: "A ne, gospod poslanec Janša ..."

Nebojša Tejić/Vlada RS-Flickr
"Če želimo preprečiti širjenje sovraštva po spletu in po digitalnih kanalih, se moramo mi z zgledom temu odpovedati prvi," je v DZ-ju dejal premier.

Državni zbor (DZ) je s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrski ekipi začel redno majsko plenarno zasedanje. Premier je tako odgovarjal na vprašanja o stanju na RTVS, upravljanju in razpolaganju z "državnim in paradržavnim premoženjem", obravnavi medvrstniškega nasilja in oceni škode, ki jo je državnemu premoženju povzročila Magna.

V poslanski skupini SDS so premierju postavili dve vprašanji. Poslanec Zvonko Černač je Golobu zastavil vprašanje v zvezi z "upravljanjem in razpolaganjem z državnim in paradržavnim premoženjem"

Prodaja Športne loterije

V ospredje je postavil Športno loterijo Slovenije, glede njene prodaje večinskega deleža tujemu skladu. Za to naj bi si prizadevali njeni trije lastniki, med katerimi je Smučarska zveza Slovenije, Nogometna zveza Slovenije in Olimpijski komite Slovenije. Ti imajo skupaj v lasti 57 odstotkov delnic. Zvonka Černača je zanimalo, kakšno je premierjevo mnenje glede prodaje loterije, ki je za slovenski šport ena najpomembnejših organizacij, in "prinaša zlata jajca." 

Premier je bil presenečen, ko je izvedel za to prodajo in da se s tem sam ne strinja. "V razgovorih, ki smo jih imeli, bomo preučili, kako se lahko država lahko vključi v ta postopek," je dejal. "Prodajalci so nepovezani z državo, prodajalci niso državna podjetja, še manj država sama, gre za združenja in zveze in Olimpijski komite Slovenije. Tudi sam sem bil presenečen takrat, ko sem za to izvedel, da se taka prodaja pripravlja in moram reči, da si je ne želim. To ne pomeni, da ima vlada na tem področju kakšne posebne pristojnosti," je odgovoril Golob in ob tem poudaril, da so pretekle izkušnje s prodajo tujim skladom, "brez izjeme slabe." "Tuji skladi so preoblikovali uspešna podjetja in jih potem bistveno dražje prodali naprej. V razgovorih, ki smo jih že imeli in jih bomo še imeli z upravljavcem državnega premoženja, to je zsSDH-jem, bomo preučili možnosti na kakšen način se lahko država posredno vključi v ta postopek," je dodal premier.

Medvrstniško nasilje

Vodjo poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja je zanimalo, ali se vlada namerava lotiti nujno potrebnih zakonodajnih sprememb za učinkovito obravnavo medvrstniškega nasilja. Posamezni primeri medvrstniškega nasilja in zaskrbljujoči statistični podatki namreč po mnenju NSi nakazujejo zaskrbljujoč trend, da je medvrstniškega nasilja veliko, to postaja vedno bolj brutalno, zato si pred tem problemom ne smemo zatiskati oči. Ob tem so spomnili, da je bil v slovenskih šolah organiziran dan kulture, nenasilja in strpnosti, drugih ukrepov pa ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ni napovedalo, kar po oceni NSi kaže, da se ministrstvo, ki je po njihovih navedbah preslišalo opozorila učiteljev in ravnateljev, da brez spremembe zakonodaje medvrstniškega nasilja ne bodo zmogli obvladati, ne zaveda resnosti problema. Po njegovem je ministrstvo za šolstvo preslišalo zahteve šolnikov po nujnih zakonodajnih spremembah.

"A ne, gospod poslanec Janša?"

"Tema je potrebna pogovora in je veliko bolj kompleksna, zato je potrebno pogovora tudi v DZ-ju," je na vprašanje Ciglerja Kralja odgovoril Golob. "Če želimo preprečevati medvrstniško nasilje, se moramo tudi mi primerno obnašati. Če želimo preprečiti širjenje sovraštva po spletu in po digitalnih kanalih, se moramo mi z zgledom temu odpovedati prvi," je dodal premier, ki se je ob tem obregnil na prvaka SDS Janeza Janšo. "Pa nekaterim to ne uspe, ker je telefon nekaterim očitno bolj pomemben kot sedenje v parlamentu, a ne gospod poslanec Janša?," je dejal.

Po njegovem je vlada z normativi, s katerimi bodo okrepili vlogo socialnih delavcev v šolah, že storila prvi korak. "Pripravljeni so normativi in celo usklajeni s šolskim sindikatom, ki bodo ojačali socialno funkcijo socialnih delavcev, zato da bomo imeli na področju medvrstniškega nasilja strukturo v šolah, ki bo lahko nudila učinkovito podporo našim otrokom," je dodal Golob in poudaril, da je zakon o šolstvu že v javni obravnavi in da bodo vsi ustrezni predlogi vključeni v spremembe.

Ob tem je glede tragedije v Srbiji pojasnil, da se je to lahko zgodilo zaradi prevelike količine orožja po domovih. "Ravno orožje in dostop do orožja je tisto, kar po celem svetu pripelje do tega, da so posledice medvrstniškega nasilja vedno bolj katastrofalne," je dejal in navedel, da pri tem ne bodo imeli popolnoma nobene tolerance.

Jelka Godec: Sedanja vlada spodbuja nasilje do drugače mislečih

Janez Janši je bran stopila Jelka Godec, SDS. "Predsednik vlade nikoli ne izgublja časa in besed, da ne napade desno stran, ali je to celotna opozicija, ali je to en sam poslanec... Če nekdo dve leti, spodbuja proteste na ulici, spodbuja plakate "Smrt janšizmu in posledično proti vsem tistim, ki stojimo za njim... Če to dve leti dela, kako lahko pričakuje v zameno kaj drugega..." Po besedah Godčeve sedanja vlada "spodbuja nasilje do drugače mislečih."

"Danes v odgovoru na poslansko vprašanje predsednik vlade ravno to počne," je še dejala Godčeva, ki je predsednico državnega zbora Urško Klokočovnik Zupančič pozvala, da "v nadaljnji razpravi prepreči "sovražno obnašanje do poslancev in širjenje nestrpnosi." "Bodite drugačni predsednik," je pozvala Goloba. 

O RTV Slovenija

Poslanec SDS-a Andrej Hoivik je postavil vprašanje o stanju na RTV Slovenija ter glede napovedanega odpoklica nekaterih programskih svetnikov. "Ali je kritično poročanje o mizernih pokojninah, vedno daljšim vrstam v zdravstvu, visoki inflaciji…, preveč za vas?", je vprašal Hoivik.

"Naša glavna predvolilna obljuba je bila, da bomo RTV Slovenija iztrgali politiki, katerikoli politiki. Ne želim, da je RTV trobilo katerekoli desne stranke. Enako si ne želim, da je to trobilo Svobode in ne bo," je poudaril premier Golob in dodal, da se mu zdi pomembno, da so sprejeli zakon, s katerim bodo RTV Slovenija osvobodili vseh strank, ki pa po njegovih besedah ni vstopil v veljavo zaradi nedelovanja pravne države in je tudi apeliral na ustavno sodišče, da končno sprejme svoje odločitve glede RTV Slovenija.

Magna kot dobra lekcija

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec  je predsedniku vlade zastavil vprašanje, povezano z oceno škode državnemu premoženju zaradi odstopa Magne od pogodbenih zavez o zagotavljanju javne koristi pri vzpostavitvi obrata v Hočah ter morebitni politični, kazenski in odškodninski odgovornosti vpletenih pri pripravi poslov.

"Gre za projekt, ki je imel ogromno obetov, ne samo obljub, tudi dejanskih investicij z vseh strani, ukrepov, ki so šli v razlaščanje in uničevanje najboljših kmetijskih zemljišč, zato da smo zgradili, megalomanski kompleks, ki pa v tem trenutku sploh ne služi svojemu namenu. S predstavniki Magne potekajo pogovori, ki bodo dali dva odgovora," je dejal.

Prvi odgovor je po njegovih besedah, kakšna bo pogodbena kazen. Drugi odgovor pa, kaj bo z lokacijo. "Glede na to, da smo na tej lokaciji dejansko izpeljali cel kup ukrepov, ki jih sicer ne moremo izpeljati na ostalih lokacijah v Sloveniji, te lokacije ne smemo pozabiti," je poudaril premier. Po njegovem je "investicija Magne hkrati tudi zelo dobra lekcija, česa naj ne počnemo in čemu naj se izogibamo."

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 72
  • Soloobveznababica 14:42 23.maj 2023.

    Ali se sploh zavedate kaj in kako komentirate? Se strinjam z Jelincicem: narod je g...

  • lojs 12:21 23.maj 2023.

    kriza takšna ali drugačna, je odlično okolje zato, da prideš na oblast z izvajanjem sovražnosti in/ali hujskanjem ... zgodovina piše! ... rabiš torej sovražnika in folk vsak dan "pumpaš", dokler niso dost napihnjeni ... to se je dogajalo dve leti ...prikaži več nazaj, no sedaj se pa mora nekaj drugega zgodit ... al se folk razpoči, al pa spustiš balone na drug način in še dodatno folk zakuriš ter poglobiš krizo ... izgovori so pa vedno nekje zunaj oz. nekje nasproti , se pravi sovražnik mora vedno obstajati

  • viljem 12:21 23.maj 2023.

    Patient je izvedel državni udar, koalicija pa o jajčevih eskapadah.