Slovenija
40917 ogledov

Dan pred volitvami brutalni obračuni na družbenih omrežjih

Golob in Janša zurnal24.si, canva
Kateri politiki so dan pred volitvami še vedno aktivni na družbenih omrežjih?

Pred jutrišnjimi volitvami je ozračje na političnem parketu izredno razgreto. Čeprav velja volilni molk, pa je kljub temu državljanom dovoljeno objavljanje mnenj na družbenih omrežjih in drugje v javnosti. Ni pa dovoljeno reklamiranje posameznih političnih strank in kandidatov s strani organizatorjev kampanje. 

Izredno aktiven je na družbenih omrežjih predsednik SDS Janez Janša, ki je danes objavil in poobjavil že več deset tekstov, fotografij in videov, v katerih je obračunal s svojimi nasprotniki. Med drugim se je obregnil ob program stranke SD, ob kiks Luke Mesca, delil pa je tudi objave, usmerjene proti Niki Kovač (Inštitut 8. marec), Dejanu Jefimu (Sindikat taksistov) in novinarjem RTV.

Poobjavil je tudi članek, ki naj bi dokazoval domnevno krivdo njegovega največjega političnega konkurenta Roberta Goloba, ki pa ga je srbska medijska hiša do zdaj že odstranila in se opravičila, češ da je po nesreči širila lažne novice, ki jih je zasledila na slovenski televiziji Planet TV. Povezava do članka, v katerem se za objavo opravičujejo, je dostopna na tej povezavi.

Janša je danes objavil še apel, v katerem je novinarje, politike in varuha človekovih pravic pozval k "enotni obsodbi pozivov k razčlovečenju, sovraštvu, nasilju in smrti ter zagotovitvi mirnega ozračja na dan volitev" - v objavi je nadaljeval svoja razmišljanja o pesniški zbirki avtorice Svetlane Makarovič, o kateri si lahko več preberete na povezavi.

Predsednik vlade je danes brez večjih zadržkov na družbenih omrežjih delil tudi mnenja državljanov, ki podpirajo njegovo stranko.

Podobno je počel tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki pa je bil pri objavljanju gradiva, ki bi lahko škodovalo njegovim političnim nasprotnikom, precej bolj zadržan.

Precej bolj mirno delujejo predsedniki drugih strank, ki kandidirajo na državnozborskih volitvah. Zdravko Počivalšek (PoS) je danes na Twitterju objavil le fotografijo, na kateri kolesarita s hčerko, ter napoved Evropske centralne banke.

Marjan Šarec (LMŠ) danes na Twitterju ali Facebooku ni objavil ničesar, prav tako ne Luka Mesec (Levica), Robert Golob (Gibanje Svoboda) in Tanja Fajon (SD), Alenka Bratušek (SAB) pa je objavila zgolj fotografijo s Festivala čokolade v Radovljici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 35
  • optimist11 08:30 24.april 2022.

    Večstrankarski sistem smo sprejeli zato, da imamo možnost uveljavitve razlićnih mnenj. Izgleda da mora biti družba na to pripravljena, volivci pa na višjem nivoju. Trenutno stanje pri nas kaže, da tega nismo sposobni, saj se bomo skregali vsi povprek. Upajmo, ...prikaži več da bo vse ostalo pri verbalnih konfliktih.

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 23:43 23.april 2022.

    Neverjetno kaksen strahopetec in dvolicnez je januzl... v zivo je cist presran, po twiterju pa pluva strup. Bipolarc. Bolnik. Revez.

  • rd2dmk2 23:39 23.april 2022.

    bljitva (pa seveda za vse nas ) tukaj zate in tvojega kinga.. neil sedaka. king of clovns.https://www.youtube.com/watch?v=gLoUC466n_k mal dam preveved sedako...tako po domače : prihaja kralj klovnov , ki se skrije za nasmehom in tolaži svojo žalost z plesom