Slovenija
34351 ogledov

Danes bo padla odločitev o zvišanju pokojnin

upokojenci
1/2
Saša Despot
Svet pokojninskega zavoda bo danes med drugim obravnaval možnost za izredno uskladitev pokojnin. Zveza društev upokojencev Slovenije je zavodu predlagala izredno uskladitev zaradi vala podražitev, ki je po njeni oceni nevzdržen. Kot so opomnili, so se podražile tudi osnovne življenjske potrebščine.

Na podlagi razpoložljivih podatkov glede rasti cen in plač ter glede stopnje inflacije v letošnjem letu je po njihovih besedah očitno, da so v skladu s pokojninskim zakonom podani pogoji za izredno uskladitev. Ta bi po njihovi grobi oceni morala znašati najmanj tri odstotke.

Izredno usklajene pokojnine so bile nazadnje izplačane s pokojninami za januar. Pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, so se dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Zvišanje je bilo izvedeno v skladu z novelo pokojninskega zakona, ki jo je DZ sprejel sredi januarja. Z njo je želel odpraviti zaostanek pri usklajevanju pokojnin in drugih prejemkov, uveljavljenih do konca leta 2010, ter tistih, uveljavljenih v letu 2011.

Redna uskladitev, ki je sledila februarja, pa je znašala 4,4 odstotka, pri čemer je bil nakazan tudi poračun od 1. januarja. Pokojnina v višini 600 evrov se je denimo od 1. januarja zvišala za malenkost več kot 26 evrov na nekaj nad 626 evrov.

Upokojencev s pokojnino iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostna, invalidska, vdovska in družinska, je po zadnjih objavljenih podatkih zavoda skoraj 628.000.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
 • Ender3 13:20 22.september 2022.

  In kašno korist bi imel obliž pokojnin v času neobrzdane spirale inflacije..

 • Avatar Leon
  Leon 08:47 22.september 2022.

  Preverite kakšne pokojnine imajo politični dinozavri od Kučana naprej ,ki ne morejo preživeti z 3000€ !

 • Plavi-mil 08:25 22.september 2022.

  Poslušajte JOK upokojencev v oddaji Kdo vam laže, srce se vam trga ob njihovem pripovedovanju, kako si skuhajo jušno kocko , da vsaj nekaj toplega pojedo, 10 v paketu, ena na dan, najcenejša 1 euro in nekaj centov, da ne ...prikaži veče bo treba taubiju raziskovati ceno, ta ptičja vlada pa futra NVO in " kulturniške" posiljevalce , kateri svoje žrtve vežejo za radiator.