Slovenija
1035 ogledov

Danes bo znano, ali v sredo stavka bo

Prazna šola
Starši še v negotovosti, bodo morali v sredo zagotoviti varstvo?

Glavni stavkovni odbor šolskega sindikata Sviz, ki ga vodi Branimir Štrukelj, bo danes odločal, ali bodo v sredo v vzgoji in izobraževanju stavkali ali ne. 

Odločitev bodo sprejeli po pogajanjih z vladno stranjo. Kakšna bo zadnja vladna ponudba, pa bo očitno odvisno tudi od razpleta na dopoldanskem srečanju koalicije.

Koaliciji bo namreč potek pogajanj s sindikati danes dopoldne predstavila vodja vladne pogajalske skupine, generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič.

Stavka učiteljev Stavka Slovenija Ponovili bodo 14. marca in stopnjevali do konca leta

S sindikata so pred današnjim nadaljevanjem pogajanj sporočili, da vladna ponudba za zdaj le minimalno zmanjšuje razliko pri vrednotenju dela vzgojiteljev in učiteljev z delovnimi mesti z enako izobrazbo v državni upravi. 

Plače uradnikov 500 evrov višje

Pojasnili so, da so v primerjavi z uradniki povprečne plače v vzgoji in izobraževanju za skoraj 500 evrov bruto nižje, vladni predlog pa te razlike znižuje zgolj za nekaj deset evrov. 

Vlada zavrača tudi njihovo zahtevo pri vrednotenju razredniškega dela.

Če jim vladna koalicija in vlada v teh dveh točkah ne bosta prisluhnili, bo, kot so napovedali, sindikalna pogajalska skupina glavnemu stavkovnemu odboru predlagala nadaljevanje in dodatno zaostritev stavke.

Medtem so na vladni strani glede možnosti dogovora nekoliko bolj optimistični. Kozlovičeva je v petek ocenila, da so s Svizom tako blizu, da lahko dosežejo tudi dogovor. 

Stavka učiteljev | Avtor: SVIZ SVIZ

Na vladni strani optimistični

Premier Miro Cerar pa je dan zatem dejal, da počasi prehajajo v zaključno fazo pogajanj s sindikati javnega sektorja in da verjame in upa, da se bodo dogovorili v dobro vseh. Kot je dejal, se trudijo približati sindikatom, a do tiste mere, ko je to še javnofinančno vzdržno.

Nadaljevanje pogajanj sicer pričakujejo tudi v ostalih treh skupinah sindikatov, s katerimi potekajo ločena pogajanja. Z njihovimi predstavniki - z izjemo policijskih sindikatov - se je v petek srečal tudi Cerar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ECKING 13:36 12.marec 2018.

    Kaj ce bi se v privat sektorju mal dvignil place??

  • ECKING 13:35 12.marec 2018.

    In potem naslednji teden spet stavka in teden kasneje spet??Pa potem se uradniki ,pa spet medicinske sestre, pa potem spet solniki......a se to kdaj konca? To je kot vprasanje kaj je bilo prej kura ali jajce?! Ostali del Slovenije ki ...prikaži veče ki ni del Javne uprave ima tega ze polhn kur.c!!! Pac drzava bo morala odpustiti 50% Javne uprave ce si zelimo dobro!!!! Drugace si samo luknjo za naprej kopljemo. Vsi ki ste v JU se morate zavedati ,da je drzava firma in ce firma ne dela plusa ni denarja za vec