Slovenija
425 ogledov

Ne božič, danes je največji krščanski praznik

velika noč Anže Petkovšek
Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik - veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Slednjega bodo naznanile jutranje vstajenjske maše, ki pomenijo vrhunec velikonočnega praznovanja.

Slovenski škofje bodo maše darovali v stolnicah, Papež pa bo bo opoldne v Vatikanu podelil tudi t. i. blagoslov mestu in svetu.

Po cerkvah bodo danes zjutraj potekale vstajenjske procesije z mašami, na katerih bodo duhovniki naznanili, da je Jezus vstal od mrtvih, kar bodo zaznamovale slovesne velikonočne aleluje. Z vstajenjem od mrtvih je namreč Jezus po verovanju kristjanov premagal smrt, vsem ljudem pa s tem odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja. Tudi zato je vzdušje na veliko noč med kristjani precej praznično in slovesno.

V Ljubljani bo vstajenjsko procesijo z mašo ob 8.30 vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v Mariboru pa ob 7. uri tamkajšnji nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Evangeličanski škof Geza Filo bo bogoslužje velike noči vodil ob 11. uri v Ljubljani.

Množico vernikov pričakujejo v Vatikanu. Tam bo papež Frančišek na Trgu svetega Petra ob 10. uri najprej vodil velikonočno mašo, opoldne pa podelil še tradicionalni blagoslov urbi et orbi, ki ga običajno podeli v številnih jezikih, tudi slovenščini.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jezero 10:52 21.april 2019.

    Največji praznik za škofe v Sloveniji je bil, ko jim je Peterle z druščino podaril slovenske gozdove na Pokljuki. Oni verujejo v nebesa na zemlji.