Slovenija
12898 ogledov

Tako se je na poziv, da je treba darovati 50 evrov, odzval škof

velika noč
1/2
Anže Petkovšek
Pozive župnika, da bi morali bolj redki obiskovalci cerkve za veliko noč darovati 50 evrov, je danes komentirala ljubljanska nadškofija.

Včeraj smo poročali, da je ihanski župnik v velikonočni prilogi oznanil vernikom svetoval, naj pri velikonočnem darovanju ne mečejo bakrenih kovancev, ampak vsaj 50 evrov. 

"Navada je, da se na veliko noč zaključi mašo z darovanjem za potrebe župnije. Na ta dan ne mečemo bakrenih kovancev, kakor to delajo mnogi pri pogrebih v svojo sramoto. Vsak naj daruje po svojih močeh, vendar toliko, da ga ne bo sram, če bi komu moral povedati, koliko je vrgel! Vrzi toliko, kolikor moreš, kolikor te vsaj malo zaboli in - v nespameti govorim - če se že hočeš pohvaliti, toliko, da bi te drugi občudoval," je zapisal in dejal, da tistim,ki so redkeje v cerkvi, svetuje dar v višini 50 evrov. 

velika noč Slovenija Ne bakrenih kovancev, darovati bi morali 50 evrov, svetuje župnik

Za komentar smo prosili ljubljansko nadškofijo, kamor sodi župnija Ihan, odzvali so se danes. "Omenjeno izjavo razumemo kot spodbudo, naj verniki tudi s prostovoljnimi darovi podprejo delovanje svoje župnije. Na splošno velja, da so verniki povabljeni, naj podpirajo dejavnosti Cerkve. Še prav posebej njeno pastoralno (verouk, različne župnijske skupine itd.), socialno (župnijsko Karitas in Slovenska Karitas) in kulturno dejavnost (vzdrževanja in obnova župnijskih cerkva cerkva in podružnic ter drugih kulturnih spomenikov). V Sloveniji je delovanje Cerkve, posebej po župnijah odvisno predvsem od prostovoljnih darov vernikov. Ti darovi pri nabirki so torej uporabljeni predvsem za župnijsko občestvo, za cerkvene stavbe in ne za duhovnika samega. Za vse darove, se vernikom zahvaljujemo," je v odgovoru zapisal pomožni škof Franc Šuštar, ki je generalni vikar škofije. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 26
  • gustl 08:28 18.april 2019.

    Bi jim dal , ja. ..listek v pušco in napisal...bog mi je rekel...pomagaj si sam, pa ti bo pomagal tudi bog, pa bi vzel ven parkrat po 50€ barabi pokvarjeni. Toliko kot da cerkev meni, toliko lahko pričakuje od mene... ...prikaži več Pa še to, vera je nekaj, cerkev in farji pa čisto nekaj drugega!!!

  • janez363 03:22 18.april 2019.

    rkc, najbogatejša domobranska golazen

  • marsal 09:09 17.april 2019.

    Cerkvi je treba vzeti vse, ne pa dajati. Kot je bilo tu rečeno , so pohlepna sekta , ki nepooblaščeno zastopa stvarnika !