Slovenija
20 ogledov

Danes nižje plače

denarnica z evri Shutterstock
Večina uslužbencev v javnem sektorju danes dobi junijsko plačo, ki bo v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ nižja za osem odstotkov, kar pa ponekod blaži odprava plačnih nesorazmerij in je odstotek nekoliko manjši.

Približno 30 odstotkom zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja se plača znižuje za osem odstotkov, ker so bili ob prehodu na nov plačni sistem že uvrščeni v končne plačne razrede. Pri njih torej ne bo prišlo do odprave plačnih nesorazmerij.

Približno 13 odstotkom zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja se plača znižuje za šest odstotkov, ker se jim odpravlja nesorazmerje v višini polovice plačnega razreda. Za šest odstotkov se bo plača znižala tudi približno 12 odstotkom zaposlenih z uradniškimi nazivi v državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti ter v drugih državnih organih ter 11 odstotkom zaposlenih v javnih agencijah, javnih skladih, drugih javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih ter pri drugih uporabnikih proračuna.

Za štiri odstotke se plača znižuje približno 39 odstotkom zaposlenih z uradniškimi nazivi v državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti ter v drugih državnih organih. Pri njih bo odpravljeno nesorazmerje za en plačni razred.

Približno 16 odstotkom zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja se plača znižuje za dva odstotka, odpravlja se jim nesorazmerje v višini 1,5 plačnega razreda. Plača pa se ne znižuje 86 odstotkom zaposlenih na področju zdravstva, približno 81 odstotkom zaposlenih na področju socialnega varstva in 70 odstotkom zaposlenih na področju znanosti, so še pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.