Slovenija
19 ogledov

Danes o Jankovićevi pobudi za interventni zakon

Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov meni, da vlada še ni izčrpala vseh Žurnal24 main
Tako vlada kot tudi predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja se bosta danes opredelila glede pisma najverjetnejšega bodočega mandatarja Zorana Jankovića, v katerih poudarja nujnost sprejema interventnega zakona.

V pismu konfederaciji Zoran Janković tudi predlaga, da bi se napredovanja javnih uslužbencev odložila za pol leta. Janković je v ponedeljek na predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja naslovil pismo, v katerem poudarja, da je treba v parlamentarno proceduro vnovič vložiti interventni zakon, tako da bi ta lahko začel veljati 1. januarja 2012, je v ponedeljek za STA pojasnil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica.

Da bi se to zgodilo, bi moral državni zbor zakon obravnavati po nujnem postopku, to pa je mogoče le, če ga predlaga vlada.

Janković je na temo interventnega zakona pisal tudi Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj. Kot so zapisali, se Janković v pismu zavzema za takojšnji sprejem interventnega zakona. Celotnega predloga interventnega zakona Janković ni poslal, ampak le predloge, ki se nanašajo na javne uslužbence, je za STA pojasnil Štrukelj.

Tako sindikatom v sprejem predlaga vmesno rešitev med zakonom, ki ga je pripravila vlada Boruta Pahorja, in zahtevami konfederacije, in sicer da bi odložili napredovanje javnih uslužbencev za pol leta.

Janković sicer v obeh pismih omenja, da je zakon nujen za stabilizacijo javnih financ. Brez sprejema interventnega zakona se namreč po novem letu obeta okoli 300 milijonov evrov več izdatkov, med drugim za plače javnih uslužbencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.