Slovenija
26774 ogledov

Danes o semaforju ukrepov: Te nove omejitve so na mizi!

Vlada Mateja Logar Milan Krek Vlada RS
Strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje bo danes odločala o semaforju ukrepov.

Strokovna skupina pod vodstvom infektologinje Mateje Logar bo po napovedih danes odločala o predlogu novega semaforja ukrepov. Po besedah Logarjeve bo eno glavnih meril semaforja zasedenost bolniških postelj. Če bo število okužb raslo, bodo predlagali razširitev pogoja PCT ter povečanje pogostosti testiranja.

"Že 700 zasedenih postelj je velika številka"

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc meni, da je PCT ustrezen ukrep. "Če se ga bo strogo izvajalo, je ukrep, ki pomaga," je na današnji tiskovni konferenci povedala Lejko Zupančeva. "Menim, da ne posega v človekove pravice ali telo, če pogledam, kdo naj bi se se legitimiral s tem. To so vse stroke, ki imajo veliko opravka z ljudmi, otroci, bolniki in ranljivimi posamezniki. Naša dolžnost je, da zaposleni na teh delovnih mestih vzdržujemo takšno okolje, ki je čim manj nevarno, za tiste, ki so nam zaupani."

Za najpomembnejši ukrep, ki nas lahko reši iz spirale, Lejko Zupančeva smatra cepljenje. "Seveda so tudi drugi nefarmakološki ukrepi, kot je nošenje maske, pomembni," je povedala Lejko Zupančeva, ki ni znala odgovoriti na vprašanje, kako bo zasedenost postelj vplivala na semafor ukrepov. "Podatki o cepivih kažejo, da so cepiva učinkovita, vendar ne tako učinkovita, kot pri preprečevanju okužbe z bazičnimi variantami. Če iamte veliko število cepljenih ljudi, bo število zaščitenih veliko. Če imate veliko nezaščitenih, kot je pri nas, kjer skoraj 50 odstotkov ljudi nad 50 letom ni zaščitenih, je tveganje, da bomo imeli strašen izbruh delte zelo veliko. Kot vem, državni načrt predvideva 1400 hospitalizacij. Ne vem, ali so razmišljali, kaj bodo ukrenili, ko bodo šle številke preko 500, 600 ali 700. Kajti že 700 je visoka številka." 

brezje PCT ni potreben Slovenija Krek: "Jeseni bo veljal čisto nov semafor ukrepov"

Glavni kriterij bo zasedenost bolniških postelj

S 40-odstotno precepljenostjo po besedah Logarjeve število okužb ni več tako pomembno. "Vemo pa tudi, da je v Sloveniji glavni omejujoči dejavnik število bolniških postelj, zato bomo tako kot verjetno še številne druge evropske države semafor ukrepov prilagajali temu," je za STA pojasnila Logarjeva. Vseeno naj bi upoštevali tudi druge kazalnike.

Vlada na Brdu pri Kranju, Mateja Logar Covid-19 Slovenija To je glede ukrepov, ki jih načrtujejo za jesen, povedala Logarjeva

"PCT ni namenjen omejevanju, ampak odpiranju"

V strokovni skupini so mnenja, da lahko sistem PCT družbo ohranja odprto, če ga upoštevajo tako uporabniki kot ponudniki storitev in dejavnosti. "Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila v podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta," je povedala Logarjeva.

cepljenje testiranje COVID-19 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Covid-19 Slovenija Nov odlok: Ti pogoji za prehod meje bodo veljali do 5. septembra

Če se bo epidemiološka slika še slabšala, bodo v strokovni skupini predlagali razširitev sistema PCT in pogostejše testiranje, tudi za tiste poklicne skupine, za katere je testiranje zapovedano.

Omejitev strank v trgovinah in storitveni dejavnosti

Strokovna skupina bo danes odločala tudi o predlogu, po katerem bi ob slabšanju epidemioloških razmer bodisi omeji število strank v trgovinah in storitveni dejavnosti, bodisi določili obvezen pogoj PCT. Ta ne bi veljal za obisk živilskih trgovin.

Covid-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Ukrepi: Ta novost začne veljati že to soboto

Četrta faza aktivacije bolnišnic

Zaradi naraščanja števila okužb in hospitaliziranih je od danes v veljavi četrta faza aktivacije bolnišnic. To pomeni, da bodo danes covid bolnike sprejemale še novomeška, novogoriška in murskosoboška bolnišnica.

V lekarni paketi za samotestiranje

Z današnjim dnem pa bodo učenci in dijaki v lekarnah lahko prevzeli pakete s petimi testi za samotestiranje. Za to bodo potrebovali kartico zdravstvenega zavarovanja ali potrdilo o vpisu.

cepljenje testiranje COVID-19 Covid-19 Slovenija Vlada spremenila tudi pravila glede precepljenosti

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • Avatar Leon
    Leon 17:09 30.avgust 2021.

    Ne razumem kaj vsi bentite zoper vlado ,da ničesar ni storila ? V Mariboru so odprli nov krematorij s katerim bodo pospešeno upepeljevali do 40 oseb na dan .

  • Markus 17:01 30.avgust 2021.

    Leta 2017 so v parlamentu razpravljali o testiranju vladnih usluzbencev...glede alkohola...in nedovoljenih substanc...!!! Enoglasno so sprejeli...da je vsako testiranje posameznika krsenje osebne pravice....in grob poseg v clovesko telo...!!! Tudi zdaj se ne testirajo...cepljeni tudi niso...pa jih je preko 200tam na ...prikaži več kupu...z vseh koncev slovenije...??? Bi to kateri novinar vprasal kakega strokovnjaka...??? Kaj so oni bogovi...??? Mi pa teleta...???

  • Ender3 14:31 30.avgust 2021.

    Že drugo leto zapored, so bile meje odprte za turistične migracije, sedaj pa se zanimivo, zopet čudijo porastu okužb. In oni post festum naznanjajo že znane ukrepe, nekatere pod vprašanjem ustavnosti.Ne vem, ali so se ti predstavniki stroke kaj naučili ...prikaži več v tem času. Sedijo in modrujejo o ukrepih, ne dovolijo dialoga ostalih deležnikov, branijo se brez argumentov, ponavljajo tisto, kar sličajno preberejo in kar politiki ustreza.Dovolj je tega, če se ne zavedajo odgovornosti, naj nemudoma odstopijo