Slovenija
28138 ogledov

Uvajanje prisilnega cepljenja? Oglasil se je Janša

Cepljenje Epa
Deseti protikoronski zakon PKP 10, ki ga bo državni zbor danes sprejemal po hitrem postopku, že nekaj časa buri duhove, saj naj bi, po mnenju nekaterih iniciativ, uzakonil obvezno cepljenje proti koronavirusu.

PKP 10 med drugim ureja podlago za izplačilo odškodnine zaradi stranskih učinkov cepljenja proti koronavirusu. Ker cepljenje ni obvezno, zakonske podlage za izplačilo odškodnin ni bilo, saj je v Zakonu o nalezljivih boleznih ta predvidena le za obvezna cepljenja. 

Odškodnine po cepljenju

Po vzoru iz zakonske opredelitve v ZNB bodo do odškodnine upravičeni tisti, ki so po cepljenju ali prejemu zdravila utrpeli resno in trajno okvaro zdravja. V primeru smrti so do odškodnine upravičeni ožji družinski člani, v prvem redu zakonec ali partner, v drugem otroci in v tretjem starši.
Predlog PKP 10 predvideva možnost odškodnine tako za stranske učinke po cepljenju proti koronavirusu kot za stranske učinke zdravil proti covidu. 

Uvajanje obveznega cepljenja?

Številne iniciative svarijo, da s PKP 10 nastaja pravna podlaga za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu. A kot so potrdili tudi na ministrstvu za zdravje, ta podlaga že obstaja v Zakonu o nalezljivih boleznih v 52. členu, ki predvideva pripravo letnega načrta za obvezno cepljenje, ki ga določi minister za zdravje na predlog Inštituta za varovanje zdravja (NIJZ). Sprememba se lahko uvede kadar koli. 

Na to temo se je oglasil tudi predsenik vlade Janez Janša, ki je v tvitu zapisal: "Nobenega obveznega cepljenja ni v PKP10. To je sicer možno po ZNB že 25 let in sicer zgolj z aktom MZ."

 

Prvotno predvidena vrednost PKP 10 je bila 180 milijonov evrov, po sprejetju dopolnil pa bo znašala okoli 240 milijonov evrov.

Začasno višje plače za zdravnike

Veliko razburjenja je tudi zaradi predloga začasnega zvišanja plačnih razredov za zdravnike in zobozdravnike, ki ga je koalicija vložila tik pred obravnavo, potem, ko so se znova pojavile zahteve za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Predlog tako predvideva začasno zvišanje najvišjega plačnega razreda za zdravnike in zobozdravnike s 57. na 63. plačni razred. Opozicija je na finančnem odboru sprejemanje tega predloga obstruirala. 

PKP 10 predvideva tudi pomoč gospodarstvu v obliki možnosti najema kredita za likvidnost, delnem povračilu stroškov za nabavo testov ter podaljšanju turističnih bonov.

Pomoč upokojencem, invalidom in plačilo prostovoljcem

Zakon predvideva tudi pomoč upokojencem v s pokojnino do 732 evrov v zneskih 130, 230 ali 300 evrov upokojencem, 150 evrov pomoči za invalide in kmete nad 65 let, ki imajo manj kot 591 evrov dohodkov, podaljšuje se enkratna pomoč za novorojenčke ter uvaja plačilo za prostovoljce, pripadnike CZ in dijake in študente, ki pomagajo pri obvladovanju kovida. 

Poleg tega PKP 10 predvideva še dodatek 500 evrov za novorojenčke, rojene do 23. 6. 2023, povračilo stroškov za hitre teste za delodajalce in samozaposlene, delno povračilo izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu, nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka za s. p., družbenike, delničarje, ki so poslovodje, ter kmete.

Sporni členi črtani

V členih 63. do 67. PKP 10 uzakonja podlago za ureditev zbiranja, opravljanja dela, uresničevanja verske svobode, prometa blaga ali izvajanja storitev. Opozicija KUL je predlagala črtanje členov, kar je koalicija odprla. 

Novela o DDV in imenovanje članov programskega sveta javne televizije

Na dnevnem redu plenarne seje so tudi predlog novele zakona o DDV-ju, predlog zakona o debirokratizaciji ter imenovanje članov programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija.

Predlog novele zakona o DDV-ju je medtem vlada pripravila, potem ko je njenemu prejšnjemu predlogu julija v DZ zmanjkal le glas podpore. Med drugim v nacionalno zakonodajo prenaša več evropskih direktiv, uvaja pa tudi nekatere spremembe pri obdavčitvi kmetov, pri nakupu električnih vozil v podjetjih in pri izročanju računov.

O predlogu zakona o debirokratizaciji, ki naj bi olajšal dostop do javnih storitev in ukinil nekatera administrativna bremena, so poslanci razpravljali že na redni seji sredi tega meseca, a niso opravili tretjega branja, ki jih tako čaka danes.

 

Komentarjev 83
  • Avatar F16
    F16 08:29 19.januar 2022.

    Briga Janeza za obvezno cepljenje dokler njegovi dobro služijo na hitrih testih. Se pa bojim, da če bi bil nesamozavesten Marjan na vladi, da bi bilo obvezno cepljenje že zdavnej uzakonjeno. Verjetno že prej, ko so se začele ideje o ...prikaži več tem širiti. Je pa tudi možno, da ima Janez kakšen pokvarjen plan zadej.

  • erikkk 12:56 28.december 2021.

    Da vidim junaka ki mi bo težil s cepjenjem... pa prpravte si štiri deske fašistične prasice na oblassti

  • bobubob 10:01 28.december 2021.

    10K Eur je vredno življenje tistega, ki umre zaradi t.i. cepljenja (beseda je grdo zlorabljena, saj tu ne gre za cepljenje kot ga pozna večina). V zgodovini so po dostopnih podatkih dosodili le eno tako odškodnino. Ker je pri taki ...prikaži veči cehovski solidarnosti nemogoče dokazati posledičnost. Ampak šef bionteha, ki razvija 'cepivo', že ve zakaj se ne 'cepi'. https://www.bitchute.com/video/6uzCrdZ3s9E5/