Slovenija
14932 ogledov

Danes se lahko veselijo upokojenci

starejši upokojenci par Saša Despot
Upokojenci se lahko veseljo višjih pokojnin.

Od lanskega leta, ko se je pri usklajevanju pokojnin skoraj po desetih letih znova upoštevala pokojninska reforma, je februar za upokojence spet vesel mesec. Pokojnine se bodo v tem mesecu redno uskladile za 2,8 odstotka, nova višina, ki bo veljala od 1. januarja, pa bo izplačana konec meseca.

Tisti, katerih pokojnina zdaj znaša denimo 600 evrov, bodo z uskladitvijo dobili malenkost manj kot 617 evrov.

Višino pokojnine po uskladitvi poiščite v tabeli v prispevku Toliko višje bodo letos pokonine.

Druga uskladitev konec leta

Denar Slovenija Toliko višje bodo letos pokojnine

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo v tem mesecu vključno s poračunom za januar za povišanje namenil 23,7 milijona evrov, medtem ko bo na letni ravni zanj izplačal 142 milijonov evrov.

Druga letošnja uskladitev, ki pa jo predvideva proračunska zakonodaja in bo izredna, bo izplačana proti koncu leta. Njena višina bo odvisna od gospodarske rasti v lanskem letu.

Spremembe tudi pri letnih pravicah

S februarjem se spreminjajo tudi meje dohodkov za letne pravice iz javnih sredstev, o čemer smo pisali včeraj v prispevku Plačilo vrtca, otroški dodatki in štipendije od 1. februarja po novem.

slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Socialni transferji Slovenija Plačilo vrtca, otroški dodatek in štipendije od 1. februarja po novem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Lana Kunc 22:18 01.februar 2019.

    Tale povišica je pesek v oči in tak halo koliko bodo višje pokojnine, sram jih je lahko za mizerno povišanje. Če že višate bi mogli višat več je manj in manj je več

  • bogomir95 20:05 01.februar 2019.

    Ja,nekaterim upokojencem se res smeji !!!

  • mirror 16:47 01.februar 2019.

    Danes se veselimo upokojenci, ker so nam levičarji dali nekaj drobiža k že davno zasluženi pokojnini. Ta pokojnina bi morala biti del pokojninske blagajne, pa sta jo pokojni predsednik in Ropov Tone že prej zapravila in se danes pokojnine izplačujejo ...prikaži večo iz proračuna države.