Slovenija
32156 ogledov

Toliko višje bodo letos pokojnine

Denar
Letos se bodo pokojnine zvišale dvakrat, prvič februarja in drugič decembra.

Prvič bodo upokojenci povišano pokojnino prejeli konec februarja, a bo že marčna pokojnina nižja. Februarski pokojnini bo namreč prištet poračun zvišanja za januar. Dejanska povišica bo torej pol manjša, kot bo razvidno iz izplačila. Nekdo, ki ima zdaj 700 evrov pokojnine, po tako januarja prejel 740 evrov pokojnine, februarja pa 720.

Februarska uskladitev bo pokojnine in druge prejemke po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zvišala za 2,8 odstotka. Pri 400 evrih pokojnine to pomeni 11 evrov, pri 600 evrih pokojnine 17, pri tisoč evrih 28 evrov povišice, pri najvišji pokojnini 2767 evrov pa 77 evrov.

Decembra je nato predvideno še 1,5-odstotno zvišanje pokojnin, tako imenovana izredna uskladitev, zvišanje pa bo upoštevano pri izplačilu decembrske pokojnine. Pokojnine bodo tako konec leta 4,3 odstotka višje kot so zdaj. Pri 500 evrih to pomeni 22 evrov višjo pokojnino, pri 800 evrih pa 35 evrov višjo pokojnino konec leta.

Če tabele z izračuni, koliko bo prinesla uskladitev, ne vidite, zgoraj kliknite na Oglej si celoten članek. 

Ker se bo drugo zvišanje poznalo šele pri decembrski pokojnino, bo imel zaradi višjih pokojnin Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje letos 2,9 odstotka višje odhodke.

Letos bo uskladitev pokojnin skoraj tretjino višja kot lani, ko sta bili sicer tudi dve uskladitvi, januarja 2,2 odstotka in aprila 1,1 odstotka, torej skupaj 3,3 odstotka, je pa letos čas druge uskladitve bistveno manj ugoden kot lani, ko so jo upokojenci občutili že aprila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • wolf.ata 16:10 01.februar 2019.

    upokojenci so ga spet nasankali,(g.Erjavec pa 1000euro pokojnine),pri manjši pokojnini bi morali dobiti več pri uskladitvi,ne pa pri 2700 dobi 120euro,pri 500 pa 14 euro,da o tistih "ostalih" ne govorimo,vsem enako ali pa nižja in višja pokojnina,ampak z razliko 100euro,ne ...prikaži veče pa po 1000 razlike,partizani se pa še kar rojevajo ali kaj,priznavalnine, pa to,pokoj.kulturnikov? ali 1-3 vse narediti....,moje razmišljanje ni potrebe komentirati..

  • katja39 19:59 11.januar 2019.

    res že dalj časa opozarjam na to dejstvo da se zelo visoke pokojnine dvigujejo mnogo več kot tiste najnižje - že večkrat sem zapisala da so % od mene že kar "PREKLETI" - saj dobro vem kam to "leti" da ...prikaži veča spodnja pokojnina ne bo nikoli prispela iz "siromaštva" zgornja pa leti v nebo vpijoče kot da ima njen lastnik želodec ki mora jesti kar zlato - le zakaj mora biti mali človek vedno bolj in bolj ponižen - zakaj se ne usklajuje po povprečju pokojnin v Slo in tako bi tudi najnižje dobile enak znesek

  • optimist11 20:43 10.januar 2019.

    Koliko si vplačal ,toliko dobiš.(no čisto to ne drži, ker bi potem bile še večje razlike) Privatniki hočejo vsi umreti zaradi malih pokojnin- vplačevali pa za minimalca.

Sorodne novice