Slovenija
23758 ogledov

Toliko višje bodo letos pokojnine

Denar Profimedia
Letos se bodo pokojnine zvišale dvakrat, prvič februarja in drugič decembra.

Prvič bodo upokojenci povišano pokojnino prejeli konec februarja, a bo že marčna pokojnina nižja. Februarski pokojnini bo namreč prištet poračun zvišanja za januar. Dejanska povišica bo torej pol manjša, kot bo razvidno iz izplačila. Nekdo, ki ima zdaj 700 evrov pokojnine, po tako januarja prejel 740 evrov pokojnine, februarja pa 720.

Februarska uskladitev bo pokojnine in druge prejemke po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zvišala za 2,8 odstotka. Pri 400 evrih pokojnine to pomeni 11 evrov, pri 600 evrih pokojnine 17, pri tisoč evrih 28 evrov povišice, pri najvišji pokojnini 2767 evrov pa 77 evrov.

Decembra je nato predvideno še 1,5-odstotno zvišanje pokojnin, tako imenovana izredna uskladitev, zvišanje pa bo upoštevano pri izplačilu decembrske pokojnine. Pokojnine bodo tako konec leta 4,3 odstotka višje kot so zdaj. Pri 500 evrih to pomeni 22 evrov višjo pokojnino, pri 800 evrih pa 35 evrov višjo pokojnino konec leta.

Če tabele z izračuni, koliko bo prinesla uskladitev, ne vidite, zgoraj kliknite na Oglej si celoten članek.

Ker se bo drugo zvišanje poznalo šele pri decembrski pokojnino, bo imel zaradi višjih pokojnin Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje letos 2,9 odstotka višje odhodke.

Letos bo uskladitev pokojnin skoraj tretjino višja kot lani, ko sta bili sicer tudi dve uskladitvi, januarja 2,2 odstotka in aprila 1,1 odstotka, torej skupaj 3,3 odstotka, je pa letos čas druge uskladitve bistveno manj ugoden kot lani, ko so jo upokojenci občutili že aprila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • katja39 19:59 11.januar 2019.

    res že dalj časa opozarjam na to dejstvo da se zelo visoke pokojnine dvigujejo mnogo več kot tiste najnižje - že večkrat sem zapisala da so % od mene že kar "PREKLETI" - saj dobro vem kam to "leti" da ...prikaži veča spodnja pokojnina ne bo nikoli prispela iz "siromaštva" zgornja pa leti v nebo vpijoče kot da ima njen lastnik želodec ki mora jesti kar zlato - le zakaj mora biti mali človek vedno bolj in bolj ponižen - zakaj se ne usklajuje po povprečju pokojnin v Slo in tako bi tudi najnižje dobile enak znesek

  • optimist11 20:43 10.januar 2019.

    Koliko si vplačal ,toliko dobiš.(no čisto to ne drži, ker bi potem bile še večje razlike) Privatniki hočejo vsi umreti zaradi malih pokojnin- vplačevali pa za minimalca.

  • romzy 18:24 10.januar 2019.

    Spoštovani g.Janez 53 ,Imam eno višjih pokojnin in ne zagovarjam procentualnega usklajevanja,ker je krivičen iz naslova kapitalizacije usklajevanja in od nove glavnice(pokojnine)se zopet odmeri novo usklajevanje kar vodi do enormnih razlik višanja ,kar je tudi razvidno iz tabele usklajevanja. Pa ...prikaži več malo razmisli ......2767 pokojnine+120 uskladitve in od seštevka drugo leto novoa procenta uskladitev... Poglej malo po Evropi/napr.razvita Finska;razmerje ena proti tri,zato imajo vzdržen pok. sistem

Sorodne novice