Slovenija
10758 ogledov

Ker ni poslala potrdila, da je živa, ji je Zpiz nehal izplačevati pokojnino

Denar, štetje denarja
Pol leta pred smrtjo so ji nehali izplačevati pokojnino. To so ugotovili šele dediči, sicer daljni sorodniki.

"Slovenska upokojenka, ki je imela od leta 2012 stalni naslov v Italiji, kjer je imela hišo in živela zadnja leta, je že pol leta pred smrtjo prenehala dobivati pokojnino, čeprav je imela v Sloveniji prijavljeno začasno bivališče, bančni račun in registriran avto," poroča Večer.

Več kot 90 tisoč slovenskih upokojencev živi v tujini, za slabe tri četrtine preverjanje, ali so še živi, elektronsko opravi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, drugi pa morajo sami enkrat letno poslati potrdilo, da so živi.

Da je pol leta pred smrtjo nehala dobivati pokojnino, so ugotovili šele njeni dediči, sicer daljni sorodniki.

"Uživalcem pokojninskih in invalidskih prejemkov, ki živijo v tujini in za katere podatkov o živetju ne moremo pridobiti z elektronsko izmenjavo od nosilcev pokojninskega in invalidskega zavarovanja v tujini, enkrat letno na naslov bivališča (stalni ali začasni) pošljemo obrazec Potrdilo o živetju, ki ga morajo prejemniki izpolniti, ustrezno overiti in nam originalnega vrniti. Če potrjenega obrazca ne prejmemo pravočasno, moramo začasno ustaviti izplačevanje pokojnine. Tako namreč določa pokojninski zakon," so pojasnili na Zpizu.

Dogovore o elektronskem mesečnem preverjanju podatkov ima Zpiz z vsemi državami nekdanje Jugoslavije, z Nemčijo, Italijo in Avstrijo se še dogovarjajo.

Obrazec o živetju vsako leto pošiljajo še na več kot 26.240 naslovov slovenskih upokojencev, ki živijo na različnih koncih sveta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • kapibara 14:34 06.maj 2019.

    Tako preverjanje so uvedli zaradi tistih, v večini, iz bosne..

  • ode 12:53 16.december 2018.

    Ima drugega denarja dovolj, zato sploh ni opazila, da na njen račun že pol leta ni bila nakazana pokojnina. Takih upokojencev je pri nas ZELO veliko.

  • miho 09:53 16.december 2018.

    Birokracija