Slovenija
25713 ogledov

Davčna olajšava za otroke, tako jo najbolje izkoristite

Štetje denarja, evri
1/2
Profimedia
Kdor bo vlogo za olajšavo za vzdrževane družinske člane oddal do 20. februarja, bo prej dobil vrnjen denar. Tisti, ki to storijo prav, so več sto evrov na boljšem kot tisti, ki ne.

Olajšavo je mogoče uveljavljati tudi še z ugovorom na informativni izračun dohodnine, a to pomeni, da boste vračilo preplačane dohodnine prejeli nekaj mesecev kasneje.

Na finančni upravi pravijo, da se vsako leto okrog dva odstotka prejemnikov informativnih izračunov pritoži na izračun, kar tri četrtine zaradi tega, ker februarja niso oddali vloge za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane in jo uveljavljajo v ugovoru na informativni izračun.

Pravili, kako najbolje uveljaviti olajšavo za vzdrževane družinske člane, sta dve:

1. v primeru občutne razlike v plači naj olajšavo koristi starš z višjo plačo,

2. v primeru podobnih plač naj si starša otroke delita tako, da vsak uveljavlja vse otroke za del leta (na primer pol leta vsak).

Na osnovi konkretnih primerov smo v članku pred kratkim pokazali, da je med pravilnim in napačnim uveljavljanjem olajšave lahko več sto evrov razlike, ta denar v primeru pravilnega uveljavljanja dobite vi, v primeru napačnega pa denar ostane v proračunu.

Pravili držita, a kaj je občutna razlika v plači in kaj podobne plače? Najbolje je, da si za vaš konkreten primer izračunate, kaj se najbolj splača. Izračun je enostaven in vam ne bo vzel več kot pet minut.

Vse podatke imate pri roki, izračun je enostaven

Do konca januarja so vam morali vsi izplačevalci dohodkov, vaš delodajalec, v primeru očetovskih ali materinskih dopustov ministrstvo za delo, v primeru dolgotrajne bolniške ZZZS, poslati obvestilo o vseh prihodkih v lanskem letu. To potrebujete, če želite opraviti izračun.

Najenostavnejši izračun omogoča društvo Družinska pobuda. Z njihove spletne strani odprete datoteko v Google dokumentih in jo shranite na svoj računalnik (kliknete Datoteka in izberete Shrani Google preglednico ali pa izberete Prenesi in jo shranite kot Excelov dokument), da lahko vnesete svoje podatke.

Podatke o dohodkih vnesete v predvidena polja, večina zaposlenih bo imela le dohodke v kategoriji 1101 (plača) in 1103 (regres), vnesete tudi podatke o prispevkih in plačani akontaciji dohodnine.

 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Podatke za enega od staršev vnesete v zavihek zavezanec 1, za drugega pa v zavezanec 2 (zavihke najdete spodaj levo).

V zavihku Zavezanec 1 v vrstici 53 vnesete prvega otroka. Za vse otroke, ki se niso rodili lani, v stolpec Skupaj vnesete 12 (mesecev), v sosednji stolpec pa vnesete, koliko mesecev tega otroka uveljavlja zavezanec 1. Če v celoti, mora biti tako vneseno 12 in 12. Pri zavezancu 2 se samodejno uveljavlja razlika, torej če zavezanec 1 uveljavlja devet mesecev, se pri zavezancu 2 upošteva olajšava za tri mesece.

 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Desno v vrstici 53 lahko preberete ključen podatek za družinski proračun: koliko dohodnine je zaračunano obema staršema skupaj. Najnižji znesek pomeni najbolje uveljavljeno olajšavo. Pozor, to lahko pomeni tudi, da bo en starš dohodno doplačal, drugi pa jo bo dobil toliko več vrnjene.

Moj predlog je, da najprej pri tistem staršu, ki ima višjo plačo, uveljavljate vse otroke za celo leto, potem pa izberete, da vsak uveljavljata vse otroke po pol leta in vidite, kam pes taco moli. Pri nama z ženo je izračun dohodnine enak, če uveljavljam vse otroke ali pa če jih uveljavljam jaz devet mesecev, ona pa tri. Če bi si otroke delila pol pol, bi državi pustila 220 evrov več.

Vsakega vzdrževanega družinskega člana lahko starša uveljavljata skupaj za 12 mesecev. Če se ne moreta sporazumeti (na primer vsak uveljavlja istega otroka za 12 mesecev), finančna uprava dodeli vsakemu šest mesecev olajšave.

Obrazec društva Družinska pobuda je neuraden izračun, ki so ga pripravili sami, v našem primeru je pokazal enako vračilo dohodnine kot uradni izračun v eDavkih.

Izračun lahko opravite tudi na eDavkih, kjer kliknete povezavo Napoved za odmero dohodnine 2023. Tukaj boste morali najprej opraviti izračun za enega starša in nato za drugega. Tudi tukaj predlagam, da najprej poskusite uveljavljati vse otroke pri staršu z višjo plačo in nato delitev vseh otrok po pol leta vsakemu staršu in nato v tabeli seštejte skupaj zaračunano dohodnino, tako boste videli, kam pes taco moli in lahko prilagodili še uveljavljanje po mesecih.

Lahko pa ta osnovni izračun opravite v obrazcu Družinske pobude in ga le preverite na spletni stran eDavkov.

Zelo malo staršev si olajšavo deli

V letu 2018 je olajšavo za vzdrževane družinske člane koristilo 340 tisoč zavezancev za dohodnino, kar je bila dobra petina vseh, z olajšavami pa so prihranili 1,3 milijarde evrov. "Le v enajstih odstotkih je bil znesek olajšave razdeljen med več zavezancev," so povedali na ministrstvu za finance. 

Večina staršev olajšavo za otroke uveljavlja prek eDavkov, kjer je to mogoče storiti še do 20. februarja, da se ta upošteva že pri informativnem izračunu izračuna.

V letu 2023 (za odmerno leto 2022) je bilo vseh vlog za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine 253.953. Od tega jih je bilo 160.525 ali skoraj dve tretjini oddanih elektronsko, 93.428 pa na papirnatem obrazcu. Število elektronsko oddanih vlog se hitro povečuje, leta 2020 jih je bilo 39 odstotkov, v letu 2019 pa le 26 odstotkov.

Samostojni podjetniki, ki uveljavljajo normirane stroške, olajšave za vdrževane družinske člane ne morejo uveljavljati, v tem primeru je smiselno, da zaposleni starš uveljavlja olajšavo za vse otroke. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri_ 15:17 14.februar 2024.

    Kadar je treba vrniti je milijon izgovorov....ko pa je treba plačati pa ti že grozijo z rubežem!