Slovenija
73078 ogledov

Olajšava za tristo tisoč ljudi, mnogi je ne znajo izkoristiti

Denar, evro, štetje denarja
1/5
Profimedia
Tisti, ki znajo olajšavo za otroke oziroma vzdrževanih družinskih članov izkoristiti, so lahko več sto evrov na boljšem kot tisti, ki je ne znajo.

Rok za oddajo papirnate vloge za uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov pri informativnem izračunu dohodnine je 5. februar, elektronsko jo je prek eDavkov mogoče oddati do 20. februarja. Če zamudite oba roka, je mogoče spremembo uveljavljanja zahtevati z ugovorom na informativni izračun, a se v tem primeru zamakne nakazilo morebitnega vračila preveč plačane dohodnine. Tisti, ki olajšavo za otroke uveljavljajo že pri plači in načina uveljavljanja olajšave ne želijo spremeniti, jim vloge ni treba oddati.

Dohodnina je progresiven davek, kar pomeni, da je pri višji plači višji davek, s tem pa tudi večji učinek olajšave. Osnovni pravili uveljavljanja otrok oziroma vzdrževanih družinskih članov pri dohodnini sta dve:

  1. v primeru občutne razlike v plači naj olajšavo uveljavlja tisti, ki ima višjo plačo,
  2. v primeru podobnih plač naj si starša olajšavo za otroke delita tako, da vsak uveljavlja vse otroke za pol leta.

V primeru več otrok in delitve olajšave si morata starša otroke deliti tako, da vsak uveljavlja vse otroke za določen del leta, ne pa tako, da bi eden na primer uveljavljal dva otroka, drugi pa enega. Olajšava za drugega otroka je namreč višja kot za prvega, za tretjega pa še občutno višja kot za drugega. Finančna uprava ne ve, koliko otrok imate, če pri dohodnini uveljavljate zgolj enega, je to za dacarje prvi otrok, čeprav je to vaš tretjerojenec.

Pri dohodnini se ljudje pogosto pogovarjajo o tem, koliko je kdo dobil vrnjeno in koliko bo moral doplačati. A v primeru družine je pomembno, koliko znaša skupna zaračunana dohodnina obema staršema, cilj je, da je ta znesek obeh staršev skupaj čim nižji.

Poglejmo na konkretnih primerih. Najprej primer staršev, ki imata enako (povprečno) plačo in dva otroka.

V tem konkretnem primeru podobnih plač velja pravilo, naj si starša otroka delita. Če uveljavljata oba otroka vsak za pol leta, pri dohodnini skupaj privarčujeta 1464 evrov. Izračun sicer pokaže, da je prihranek enak tudi, če oba otroka uveljavlja eden od staršev (v tabeli je primer, da oba uveljavlja oče, zaradi enakih plač bi bilo enako tudi, če bi ju mati).

Če bi si otroka razdelila tako, da bi vsak uveljavljal enega, bi državi pustila 61 evrov. Olajšava za drugega otroka je namreč višja, v tem primeru pa bi vsak uveljavljal le prvega.

Pri treh otrocih je razlika še večja. Za starša s povprečnima plačama 2200 evrov bruto in tremi otroki se najbolj splača, da oba vse tri otroke uveljavljata vsak za pol leta.

V tem primeru skupaj plačata le 3.607 evrov dohodnine oziroma v primerjavi s parom brez otrok prihranita 2.736 evrov. Če bi si otroke razdelila tako, da bi oče uveljavljal enega, mati pa dva, bi državi plačala 570 evrov več dohodnine, to pa zato, ker je olajšava za tretjega otroka občutno višja kot za drugega (4.892 evrov v primerjavi z 2.933 evri). Če mati uveljavlja dva otroka, oče pa enega, z vidika finančne uprave nihče ne uveljavlja tretjega otroka, ampak mati prvega in drugega, oče pa prvega.

Zaradi visoke razlike med olajšavo za drugega in tretjega otroka je v tem konkretnem primeru celo bolje kot napačna delitev otrok to, da oče uveljavlja vse otri otroke, a še vedno je takšna rešitev za 371 evrov slabša od optimalne rešitev, da si oba delita vse otroke.

Pripravili smo še izračune za družino, kjer ima oče 1400 evrov bruto (približno 980 evrov neto), mati pa 3600 evrov bruto plače (približno 2240 evrov neto). V tem primeru je razlika v plačah občutna in se splača upoštevati pravilo, naj olajšavo uveljavlja tisti z višjo plačo.

V primerjavi s parom brez otrok starša prihranita kar 1.667 evrov dohodnine, če olajšavo za oba otroka uveljavlja mati. Če vsak uveljavljata oba otroka za pol leta, je prihranek 287 evrov nižji, če pa vsak uveljavlja oba otroka za pol leta, je prihranek 345 nižji. V najslabšem primeru, ko bi oba otroka uveljavljal oče, bi bila razlika z najboljšim načinom uveljavljanja kar 766 evrov.

Če bi imela ta dva starša tri otroke, je razlika še bistveno večja, med najboljšim in drugim najboljšim načinom uveljavljanja otrok pri dohodnini je kar 526 evrov razlike.

Tudi v tem primeru se zaradi razlike v plači splača upoštevati pravilo, naj olajšavo koristi tisti z višjo plačo. Če bi vse otroke uveljavljal oče, mu ne bi bilo treba plačati nič dohodnine, a bi skupaj z ženo plačala kar 6.777 evrov dohodnine. Če bi vse otroke uveljavljala mati, bi oče plačal 1.294 evrov dohodnine, skupaj pa bi prihranila 1.645 evrov več.

Če bi oba vsak za pol leta uveljavljala vse tri otroke, bi plačala 526 evrov več dohodnine, kot če vse otroke uveljavi mati.

Na konkretnih primerih smo pokazali, da osnovna pravila uveljavljanja otrok oziroma vzdrževanih družinskih članov držijo, a za vsak posamezen primer se poleg tega splača opraviti konkreten izračun. Kako ga najpreprostejše opraviti, vam bomo predstavili v kratkem, saj zdaj za izračun najbrž še nimate vseh podatkov, dobili jih boste do konca meseca. Do 31. januarja vam mora namreč delodajalec oziroma izplačevalec dohodkov pripraviti in izročiti povzetek vseh izplačil v preteklem letu. Kdor je bil del leta na porodniškem ali očetovskem dopustu, bo dobil izpis dohodkov tako od delodajalca kot od ministrstva za delo, podobno tudi v primeru dolgotrajne bolniške.

Le desetina staršev si olajšavo deli

V letu 2018 je olajšavo za vdrževane družinske člane koristilo 340 tisoč zavezancev za dohodnino, kar je bila dobra petina vseh, z olajšavami pa so prihranili 1,3 milijarde evrov. "Le v enajstih odstotkih je bil znesek olajšave razdeljen med več zavezancev," so povedali na ministrstvu za finance. 

Pojasnili so nam še, zakaj morajo starši sami računati, kaj se jim najbolj splača in zakaj tega, kaj se najbolj splača, namesto njih ne izračuna država oziroma finančna uprava. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 09:09 26.januar 2024.

    Progresija je izražena že s procentualno obdavčitvijo. Tisti, ki ima več, plača nominalno več. Čeprav je deležen istih storitev države kot oni na minimalcu. Procentualna progresija, oz. dohodninska lestvica, pa je čisti rop oz produkt gnilega socializma. Pravičnost? Tisti, ki ...prikaži veči 'ima' več, naj da več? Zakaj 'ima' več? Če je imetje naropal samo pomeni, da državni organi ne delujejo in da tam ni pravičnosti. Do tistih, ki so plačali davke in imajo več zaradi svojega prispevka družbi z lastnim delom