Slovenija
3558 ogledov

"Dedek se je vznemirjal, ker otroke učimo moliti"

Sandi Koren PrtSc
Župnik se sprašuje, zakaj neverni starši svoje otroke pošiljajo k obhajilu in birmi.

Cerkev se tudi na Slovenskem sooča s hitro spreminjajočo se družbo in osipom vernikov. Odzivi na trende so različni, zanimiv pogled na situacijo je v intervjuju za Družino razkril Sandi Koren.

Slednji je že več kot dvajset let župnik v Mozirju in Šmihelu, od lani upravlja še župniji Šmartno in Rečica. Obenem je vodja pastoralne službe v celjski škofiji in zagovornik številnih sprememb v delovanju cerkvenih ustanov.

Koren je opozoril, da klasični verouk ne odgovarja potrebam današnjega časa. "Pomanjkljivost je v tem, da je naravnan na šolski sistem. V času prvih kristjanov so oznanjali Jezusa Kristusa tisti, ki so ta nauk slišali in sprejeli Jezusa v srce, se krstili in stopili na pot učenčevstva. Najprej je bilo torej spreobrnjenje, odnos, vera, nato pa znanje. Mi pa imamo danes – že vse odkar sta se šola in verouk povezala – to obrnjeno. Zdaj imamo poskus kateheze oziroma učenja pred spreobrnjenjem in spoznanjem."

Dejal je, da veliko otrok hodi k verouku samo zato, ker je to, posebej v vaseh, nekaj običajnega. "Staršev ni nikjer zraven," je pojasnil Koren in razkril zanimivi anekdoti. "Zgodilo se mi je, da se je en dedek vznemirjal, da otroke učimo moliti. Srečal pa sem tudi mamico, ki se ji je zdela spoved pred prvim obhajilom povsem nepotrebna in tudi neobičajna. To so stvari, ki se jim župniki še čudimo težko - današnja kultura in vera sta tako daleč narazen."

Koren je mnenja, da se birmanci ustvarjajo po tekočem traku in da vsi niso pripravljeni na birmovanje. "Mislim, da bi bilo treba ločiti verouk in pripravo na zakramente. Vsaj za nekaj časa bi bilo treba narediti rez in reči, da je verouk odprt za vse, k zakramentom pa lahko pristopijo samo otroci, ki so na to res pripravljeni. Birmo tisti, ki niso osebno verni, razumejo kot neko magično dejanje. Ali bo zdaj Sveti Duh prišel, ker je škof na čelo mlademu birmancu pomazal sveto krizmo, čeprav nima kandidat prav nobene vere? Po mojem teološkem razumevanju – ne."

Sandi Koren | Avtor: PrtSc PrtSc

"Če niso verni ne starši in ne otroci, zakaj k obhajilu in birmi? Ali mislite, da se Bog ne bi mogel pozneje razodeti temu človeku tudi izven teh naših ustaljenih poti? Če bo dobil posvečeno hostijo, ne bo avtomatsko veren. To vam povem iz izkušenj po 25 letih duhovništva. Če bi zakrament deloval sam po sebi ne glede na voljo človeka, bi imeli cerkve polne, ker bi birmanci ostali, a Bog ne more prek svobodne volje posameznika. Zato je današnji način podeljevanja zakramentov past, ki smo si jo sami nastavili," je za Družino dejal Koren.

V pohodu koronavirusa in posledičnih ukrepih za zajezitev pandemije je Koren vendarle našel nekaj pozitivnega. "Epidemija nam je naredila veliko uslugo, ker je prečistila naše vrste. Mnogih, ki so prihajali k mašam, ne da bi vedeli, zakaj sploh hodijo, zdaj ni več," je še povedal Koren.

Komentarjev 10
  • albert6 08:57 03.februar 2022.

    Verouk ZIBELKA farske pedofilije JA dragi starši

  • AnzeSmolej 07:41 03.februar 2022.

    Cerkev nima veze z Bogom in Jesusom! Cerkev je v rokah Satana že skoraj od začetka! Manipulirajo in grebejo si vse! So izpirjeni pedofili ! Boga najdeš v sebi tisti ki to želi !

  • Avatar Leon
    Leon 17:52 02.februar 2022.

    RKC najhujša svetovna zločinska organizacija ,ki obvladuje vse krščanske države ob vzajemnih koristih tudi za ceno umorov in pedofile.