Slovenija
2689 ogledov

Sodišče zaseglo zvonove, župnik pa: "Kot da sem kriminalec!"

Dolina pri Trstu cerkev sv. Urha Facebook Pogled na župnijsko cerkev sv. Urha v Dolini pri Trstu.
V bližini italijansko-slovenske meje je župnika presenetil obisk organov pregona.

Zvočna kulisa Doline pri Trstu je od preteklega torka drugačna. Utihnili so namreč zvonovi v župnijski cerkvi sv. Urha, potem ko so jih pristojni organi zasegli.

Razlog za zaseg tiči v pritožbi šesterice vaščanov, ki ji je tržaško sodišče ugodilo. Tako je župnijskega upravitelja Klemna Zalarja pred dnevi presenetila skupina uradnih oseb.

"Najprej so klicali, nato so začeli glasno tolči po vratih in sem pred sabo zagledal dva policista in tri poverjene osebe tržaškega sodišča. Počutil sem se kot kriminalec," je za Primorske novice dejal Zalar.

Slednji se je odzval na dogodek in opozoril na dejstvo, da se je plat zvona bila tudi med obema svetovnima vojnama. "Skoraj tisočletna tradicija zvonjenja ni prenehala niti med obema svetovnima vojnama. Morali smo dočakati leto 2022. Takšna usoda bo zdaj mogoče doletela tudi druge naše zvonike," so Zalarjeve besede prenesli v župniji.

Cerkev Slovenija Krščanske vrednote: Število na novo krščenih otrok se je prepolovilo

Odzval se je tudi tržaški škof Giampaolo Crepaldi. "V vasi se širi sovražno in nestrpno vzdušje tako do članov kot dobrin katoliške skupnosti, ki se ne počuti dovolj zaščiteno," je zapisal.

Krajani Doline so leta 2020 začeli zbirati podpise za omejitev bitja zvonov, tako časovno kot jakostno. "S peticijo so ljudje opozarjali, da so zvonovi preglasni, zvonijo predolgo in izven običajnega časa. Zahtevali so denimo, da bi se začeli oglašati ob 7. uri in ne ob 6. uri kot doslej, in bi se jih nekoliko utišalo. Zahteve so pa naletele na gluha ušesa," je z ustrezno metaforo ponazoril domačin Vojko Kocjančič. Dodal je, da se zasega zvonov ne veseli in da obžaluje takšen razvoj dogodkov. Peticijo je podpisalo 170 vaščanov.

"Pred približno dvema letoma je strela udarila v zvonik in s tem tudi poškodovala napravo, s katero se upravlja zvonjenje. Od tedaj je šlo vse po svoje," je za Primorske novice dejal še en član vaške skupnosti Zorko Giorgi, ki je dolga leta vzdrževal cerkve dolinske župnije.

Z vsebino peticije se mnogi krajani sicer niso strinjali, obenem pa je Zalar opozoril na dejstvo, da v bližnjih Mačkoljah in Boljuncu zvonovi bijejo tudi ponoči.

V sodobni cerkvi sv. Urha so hranili enega izmed najstarejših zvonov v tržaški škofiji, ta ima vkovano letnico 1417.

Zgodovina župnije Dolina pri Trstu sega tisoč let v preteklost. Malce po letu 1000 so namreč tu sezidali cerkev v čast sv. Urha oz. sv. Ulricha, leta 973 umrlega in dvajset let kasneje kanoniziranega augsburškega škofa. Prvi dolinski pražupnik se v škofovski listini pojavi leta 1263 kot Dominus Andreas plebanus S. Ulderici.

Dolina pri Trstu cerkev sv. Urha | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 12
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:24 17.januar 2022.

    Če je strela udarila, potem je očitno šlo tudi Bogu na živce...

  • gilgant 10:42 17.januar 2022.

    edino pravilno,pa kaj se gre tale pedofilska,davkoneplačniška organizacija.zakaj mislijo,da lahko z zvonenjem posegajo v moj osebni prostor.če bi jaz musko nabijal z istimi decibeli kokr oni cinglajo,bi nekdo že zdavnaj poklical policijo.tudi če imam okna zaprta,ne pomaga.da ne govorim,kako je ...prikaži več poleti.od 7 zjutraj nabijajo.s tem kličejo ovce,da ne bi pozabil.pa klič jih na mobitel!to delajo samo za to,da na silo vsiljujejo svoje pravljice

  • JB1967 10:27 17.januar 2022.

    Še v Lescah naj jih zasežejo, ker prošnje ne zaležejo!!!!!