Slovenija
498 ogledov

Dejanje priznala, kazen še vedno neznana

Hilda Tovšak Gregor Katič
Narok za izrek kazni je sodnik prestavil.

Narok za izrek kazni nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak zaradi oškodovanja družbe v višini okrog 400.000 evrov je sodnik celjskega okrožnega sodišča Marko Brišnik danes prestavil na 24. februar. Kot je dejal, mora najprej opraviti narok za prvoobdolženega nekdanjega direktorja Vegradove hčerinske družbe Vedela nepremičnine Mateja Košiča.

Košič se današnjega naroka ni udeležil oz. je opravičil svojo odsotnost. Tovšakova je sicer krivdo zaradi oškodovanja Vegrada že priznala. Tožilec Jože Levašič tako zanjo predlaga pogojno kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo petih let.

Očita ji, da je v sostorilstvu s Košičem med letoma 2008 in 2010 s prodajo nekaterih nepremičnin na območju Mislinje pridobila podjetju Molet, katerega lastnik je bil Košič, za okrog 400.000 evrov protipravne koristi. Tovšakova se s tem poslom sicer osebno ni okoristila, je dejal Levašič.

Na celjskem okrožnem sodišču je za Tovšakovo odprt še kazenski postopek zaradi obtožbe o zlorabi položaja in pranja denarja pri nakupu delnic Delamarisa, na ljubljanskem okrožnem sodišču pa zaradi zlorabe položaja in pranja denarja v Hypo banki.

tovšak Slovenija Hilda Tovšak po petih letih na prostost

Pet let zapora že prestala

Tovšakova je bila doslej obsojena zaradi dajanja daril pri gradnji letališkega stolpa na letališču Brnik (zadeva Čista lopata) na 14 mesecev zapora, zaradi goljufije z evropskimi sredstvi v zadevi Rimske terme in Betnava na enotno kazen sedem let in pol zapora, zaradi dajanja nedovoljenih daril pri iskanju varilcev za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj na osem let zapora ter zaradi oškodovanja Vegradovih upnikov na enotno pogojno kazen štirih let z osemletno preizkusno dobo.

Prav tako je bila obsojena zaradi zlorabe položaja, takrat ji je celjsko sodišče izreklo denarno kazen v višini 8550 evrov. Od septembra leta 2018 pa je Tovšakova na pogojnem izpustu, saj je prestala dobrih petih letih zaporne kazni.

slovenija 13.11.13. celje sodisce, betnava, hilda tovsak, mirko krasovec, foto: Slovenija Hilda Tovšak Zpiz toži za pokojnino

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • sam50 13:15 15.januar 2020.

    Po nešteto priznanjih za nešteto kraj in oškodovanj,odsluženih nekaj let zapora za ukradene milijone,ji sodnik za pol milijona dosodi pogojno kazen. Če bi nagrabil toliko kot ona,bi z veseljem odsedel enih 10 let,pa podpisal doživljenjsko pogojno kazen na še toliko,saj ...prikaži več bi s tem premoženjem živel do konca svojih dni kot najbolj zgleden državljan,pa še kaj bi ostalo za potomce.....