Slovenija
6604 ogledov

Del pokojninskega zakona v neskladju z ustavo. Kaj sledi?

Ustavno sodišče Anže Petkovšek
Ustavno sodišče ugotavlja neskladje pokojninskega zakona.

Po ugotovitvi ustavnega sodišča je 396. člen pokojninske reforme, kolikor se nanaša na invalide s pravicami na podlagi preostale delovne zmožnosti, uveljavljenimi po predpisih v uporabi do konca leta 2002, ki so zaradi poslabšanja že ugotovljene invalidnosti dobili pravice po reformi in nižje nadomestilo kot prej, v neskladju z ustavo.

DZ mora ugotovljeno neskladje odpraviti v šestih mesecih. Do odprave ugotovljene protiustavnosti je omenjenim zavarovancem zagotovljeno izplačevanje usklajenega zneska nadomestila, ki je zanje ugodnejši, in sicer na način iz dela pokojninske novele iz leta 2019, piše v odločbi.

Veljavna pokojninska reforma iz leta 2012 je vsem invalidom II. in III. kategorije s pravicami po predpisih, ki so bili v uporabi do konca leta 2002, ob prehodu na novo ureditev zagotovila varstvo njihovih pridobljenih pravic, na svoji spletni strani navaja sodišče.

Kljub temu pa reforma v primeru invalida z II. in III. kategorijo invalidnosti, ki je pravice uveljavljal po predpisih v uporabi do konca leta 2002, a se mu je po uveljavitvi pokojninske reforme z letom 2013 invalidnost poslabšala ali je nastala nova invalidnost in je zato dobil nadomestilo po reformi, ni omogočila, da bi lahko v primeru nižjega nadomestila od prejšnjega še naprej prejemal višjega.

Ustavno sodišče tudi za različno obravnavo invalidov II. in III. kategorije s pravicami po predpisih, ki so bili v uporabi do konca leta 2002, ob prehodu na veljavno pokojninsko reformo ni našlo ustavno dopustnih razlogov.

Položnica Vzajemna Slovenija Ustavno sodišče odločilo glede podražitev dopolnilnega zavarovanja Robert Golob Slovenija Petrol bo za tri cente Golobovo vlado zvlekel na sodišče

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.