Slovenija
267 ogledov

Delavcem nobena pravica ni bila nikoli podarjena sama od sebe

1. maj Saša Despot
Sporočilo praznika dela bo živo kljub epidemiji.

Današnji mednarodni praznik dela bo zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 brez množičnih prvomajskih praznovanj. Sindikati so tako že v prejšnjih dneh pozvali k boju za varnejše zaposlitve, varna in zdrava delovna mesta, socialno varnost in dostojno starost. Kljub epidemiji so ponekod ob upoštevanju ukrepov godbe zadonele budnice.

delavci | Avtor: Profimedia Profimedia

Aleš Hojs prepoved protestov Slovenija Hojs: "Lahko pa protestirajo tako, da pišejo pisma na radiotelevizijo"

V predsedniški palači bo na razmeram prilagojen način znova potekal dan odprtih vrat ob državnem prazniku. Državljane bosta nagovorila predsednik republike Borut Pahor in predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

Policijska ura v Ljubljani Ukrepi Slovenija Nov teden, nova pravila. To bo veljalo po praznikih!

Jerkičeva je v petek na tradicionalnem prizorišču prvomajskih praznovanj na ljubljanskem Rožniku izpostavila pomen, ki ga ima varnost zaposlitve v vseh svojih oblikah. Varna zaposlitev po njenih besedah pomeni tudi ustrezno plačilo, dostojno delo in trajnost zaposlitve.

Branimir Štrukelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

vlada janez janša brdo seja vlade Slovenija Sindikati na nogah: "Ignorantski modus operandi te vlade se nadaljuje"

Vlada socialni dialog spreminja v farso

V Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam so izrazili nasprotovanje vladanju z največjim demokratičnim deficitom v zgodovini samostojne države, pri čemer je cilj po njihovih navedbah demontaža nekaterih ključnih stebrov socialne države. Po pozivu predsednika Pergama Jakoba Počivavška lahko le delavstvo na čelu s sindikati ustavi predloge vlade, ki so po njegovih besedah skrajno škodljivi.

Jernej Vrtovec Avto Sindikati in ministrstvo na nasprotnih bregovih

Tudi po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja je vloga sindikatov v trenutnih razmerah še bolj pomembna, saj vlada socialni dialog spreminja v farso. Temu se je treba upreti, je poudaril. Pri tem je spomnil, da delavkam in delavcem nobena pravica ni bila nikoli podarjena sama od sebe.
 

Komentarjev 10
  • mirror 17:47 01.maj 2021.

    Sindikati se obnašate, kot da ste politična stranka. Delavci imajo vse pravice že precej let in ni treba delati lažnega vtisa, kot da se z vsako vlado začne boj na novo. Res je tudi , da stavkate najraje samo takrat, ...prikaži več, kadar vaši mentorji niso na oblasti. Sindikati ste lastniki dela Delavske Hranilnice in še nekaj podjetij ter hkrati zastopate delavski razred. Ste obenem kapitalisti in hkrati vodite boj proti samemu sebi. To ni etično in ne moralno.

  • Ender3 11:50 01.maj 2021.

    Še malo, pa nam bo vse pravice delil in poklanjal sociopat in kriminalec, kar preko twitta. Noriško kraljestvo se bo udejanilo v praksi.

  • Avatar Leon
    Leon 09:15 01.maj 2021.

    Sindikati niso krivi ! Sindikat je organizacija in sama po sebi ne odloča ,marveč njihovi člani in predsedniki ! Torej menjati vodstva v sindikatih in začeti znova .