Slovenija
8 ogledov

Delavci se vračajo v BiH

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Zaradi gospodarske krize in izgube delovnih mest se državljani BiH vračajo iz zahodnih držav, največ iz Slovenije, od koder jih je odšlo že 1642.
 

1642 povratnikov iz Slovenije

1642 oz. 60 odstotkov od skupnega števila povratnikov prišlo iz Slovenije, 787 pa jih je brez dela ostalo na Hrvaškem. V Avstriji je bilo odpuščenih 125 bosanskih zdomcev, 111 jih je bilo kot tehnološki višek razglašenih v Srbiji, recesija pa je prizadela še delavce v Nemčiji, Črni Gori, Italiji, Rusiji, Švici in na Danskem.

BiH se v zadnjih tednih sooča s številnimi primeri vračanja svojih državljanov iz zahodnih držav, potem ko so ti zaradi aktualne gospodarske krize ostali brez dela. Po podatkih tamkajšnje Agencije za delo in zaposlovanje se je domov vrnilo že več tisoč zdomcev, med njimi je kar 60 odstotkov takih, ki so si kruh služili v Sloveniji.

Pristojnim službam za zaposlovanje se je v evidenco doslej skupaj prijavilo 2737 ljudi, ki so izgubili zaposlitev v tujini, ekonomski analitiki pa menijo, da je število odpuščenih še večje, a se jih precej še ni prijavilo na pristojni zavod.

"Tuji delavci, to pa velja tudi za bosanske državljane, so prve žrtve recesije na zahodu, njihova vrnitev pa je prva neposredna posledica svetovne gospodarske krize v BiH," je dejal profesor na Ekonomski fakulteti v Banja Luki Goran Radivojac.

Med odpuščenimi gre v glavnem za delavce, ki so bili zaposleni v avtomobilski, kovinskopredelovalni in tekstilni industriji, pa tudi v podjetjih, ki so proizvajala tehnično opremo, določeno število odpuščenih delavcev pa je opaziti tudi v gradbenih podjetjih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.