Slovenija
20 ogledov

Delavci spet pred sedežem Konstruktorja

konstruktor, stavkajoči 2
1/8
Nino Verdnik
Delavci Konstruktorja VGR danes vnovič vztrajajo pred sedežem podjetja v Mariboru in čakajo na odgovor glede usode podjetja ter neizplačanih plačil. Novi direktor je za prisilno poravnavo, sindikat za stečaj.

Maribor. "Videti moramo tudi kakšno dejanje, ne samo obljube. Še včeraj se je obljubljala vsaj ena plača, pa je danes spet ni," je razočaran Milan Kutnjak, predstavnik sindikata v gradbenem podjetju Konstruktor, kjer delavci stavkajo že tri tedne. "Vsi upamo, da bo čim prej stečaj podjetja, saj novih poslov ni. Menjali so se že trije direktorji in vsi so govorili isto," je dodal Kutnjak, ki ne verjame v uspešnost prisilne poravnave.

Direktor verjame v prisilno poravnavo

Vodstvo Konstruktorja je sicer, po besedah direktorja Sama Majcenoviča, včeraj na sodišče podalo dopolnitve predloga prisilne poravnave. Kakšno poplačilo upnikov predvideva program, Majcenovič ni želel govoriti, zagotovil je le, da bodo v primeru deblokade računa delavci poplačani prednostno. Ob tem jim je vsaj eno plačo ponovno obljubil za prihodnji teden.

"Za nami so otroci, nimamo več za preživetje. Tudi s tem, ko prihajamo na te shode, zapravljamo denar, ki ga ni. Zato pa nas je tukaj vedno manj," so direktorju dejali stavkajoči. "Za zdaj nimam vseh rešitev, ki sem jih obljubil. Pri določenih terjatvah nisem uspel, zato tudi nisem dobil kredita, za katerega sem bil pripravljen sam dati jamstvo," je dejal Majcenovič, ki pričakuje, da bo sodišče v čim krajšem času oziroma do 15. avgusta izdalo sklep o začetku prisilne poravnave, kar po pomeni tudi deblokado računov in bolj normalno poslovanje. "Potem vas prosim, da resno pristopimo k delu na odprtih gradbiščih," je nagovoril stavkajoče, a hkrati priznal, da veliko novega dela v Sloveniji ni na vidiku, zato posle išče tudi v tujini.

Pogovorov z upniki še ni bilo

Napovedal je tudi racionalizacijo na vseh področjih, glede morebitnega odpuščanja pa je dejal, da bo to odvisno od obsega pridobljenega dela. Če bo dela dovolj, bodo tudi dodatno zaposlovali, je dejal. Ocenjuje še, da je predlagani načrt prisilne poravnave najboljši možni predlog za upnike, s katerimi se še ni pogovarjal, saj doslej za to ni bilo časa.

Delavci medtem vztrajajo v stavki, prejeli so že tudi prehrambene pakete Rdečega križa, prav tako so po besedah Gregorja Cerarja, sekretarja ZSSS Podravje, dali vloge na sindikat dejavnosti za izplačilo solidarnostne pomoči. Usoda Konstruktorja naj bi bila tako znana konec prihodnjega tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.