Slovenija
109 ogledov

Pojavil se je nov direktor

konstruktor
1/15
Daša Purgaj
Konstruktor. Plečko ni držal obljube, stečaja še ne bo. Del plač napovedanih za petek, prizadevanje za prisilno poravnavo.

Slabih 300 stavkajočih delavcev mariborskega gradbenega podjetja Konstruktor danes ni dočakalo sedanjega direktorja Marka Plečka, ki jim je v petek obljubil, da bo vložil predlog za stečaj. Namesto njega je pred delavce stopil Samo Majcenovič, prek ptujskega podjetja Vinstor-Vis solastnik Konstruktorja in novi direktor gradbenega velikana.

Rešitev je prisilna poravnava

"Prepričan sem, da je Konstruktor možno rešiti, saj zdravo jedro še obstaja. Zakon nam dopušča možnost prisilne poravnave in upamo, da bo ta uspela," je nagovoril delavce ter jim del zaostalih plač obljubil do petka. "Terjatev in zalog je dovolj, že cel teden se pogovarjam z bodočimi upniki in delam na izterjavi dolgov. Pri gradnji hotela City III je denimo ostalo 2,4 milijona neplačil," je dejal Majcenovič in razkril, da je bil sam tisti, ki je obljubljal dokapitalizacijo podjetja, ker "verjame v zgodbo o Konstruktorju". Dolgoročno pa rešitev vidi v ustvarjanju novega dela in novih vrednosti. Glede Marka Plečka, ki ga je sam pripeljal v podjetje, pa je dejal, da ta za zdaj še ostaja v podjetju, so pa zaradi nastale situacije razočarani vsi.

Sindikat zbira dokumente

Da gre za zavlačevanje, saj še nobena prisilna poravnava v gradbeništvu v Sloveniji ni uspela, pa menijo sindikati. Delavce so zato že seznanili, da imajo možnost, da prek jamstvenega sklada sami vložijo predlog za stečaj. "Zbrali bomo vsa potrebna dokazila, izpiske iz bank o neplačanih plačah in upamo, da bo država pomagala," je dejal Gregor Cerar, sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in priznal, da ta scenarij odpade, če delavci v petek obljubljeno plačo dejansko tudi dobijo.

Nov zbor stavkajočih delavcev so napovedali v ponedeljek, stavka pa medtem teče dalje.

Komentarjev 1
  • privat 19:33 29.julij 2011.

    nov direktor..kako lepo!! sami idioti...čakajte da vam oni nekaj dajo!! Oni vam bojo zopet le vzeli,kaj tega ne vidite??