Slovenija
19 ogledov

O usodi Konstruktorja v sredo

konstruktor, nadpis Nino Verdnik
Gradbeništvo. Direktor Plečko vidi upanje v prodaji zemljišč. Delavcem po sto evrov.

Vodstvo največjega mariborskega gradbinca si je kupilo še nekaj časa. Stavkajočim delavcem bodo lastniki v ponedeljek nakazali po sto evrov, usodo podjetja pa bo vodstvo doreklo prihodnjo sredo. Po besedah direktorja Marka Plečka naj bi namreč še obstajala "rešilna bilka", ki jo vidi v prodaji nekaterih zemljišč.

Potrebnih več virov

"Še vedno čakamo denar od dokapitalizacije v višini 1,5 milijona evrov, pričakujemo denar od kupnin iz pogodb, ki so že bile sklenjene, dogovarjamo se še za prodajo zemljišča v Zrkovcih, v igri pa je tudi odprodaja stanovanj na objektu Tara, za kar se z banko dogovarjamo že tri mesece," je danes dejal Plečko in dodal, da njegov cilj "ni delavce pustiti čakati na denar", a vidi možnost dodatnih financ, zato "bi mu bilo žal vsake neizplačane plače".

Stavka se nadaljuje

Delavci so medtem razočarani, a bodo do srede še počakali, čeprav v stavki vztrajajo do izpolnitve zahtev. Podjetje jim dolguje majsko in junijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej. "Do samih ljudi to ni korektno, dajejo jim po sto evrov, kar je denar, ki jim tako pripada. Gre za podaljševanje agonije in resnično upam, da bo direktor v sredo vložil zahtevo za stečaj, če denarja ne bo," je povedal Gregor Cerar, sekretar ZZZS za Podravje. Če Plečko obljube ne bo držal, pa upa, da bo predlog vložil jamstveni sklad, saj to možnost v primeru insolventnosti družbe ima.

Spomnimo, da ima Konstruktor že nekaj časa blokirane račune in je na začetku tega meseca vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki pa bi ga moral še dopolniti. Podjetje ima za okoli 49 milijonov evrov dolgov do bank in za okoli 20 milijonov evrov dolgov do dobaviteljev in podizvajalcev. Trenutno ima odprtih okoli dvajset gradbišč, pri čemer je največji projekt gradnja 30 milijonov vrednega trgovskega centra Mercator v Mariboru.

Komentarjev 1
  • privat 10:04 24.julij 2011.

    in zoped kaj bo naredila država?? nič...a ima vzvode da naredi vse...zakaj pa ne bi pristopila k rešitvam ,ki bi nudile ne-ponavlanje takih primerov. Jaz se sprašjem če sploh imamo državo..kaj sploh delajo ti ljudje v državni upravi????