Slovenija
1455 ogledov

Delo na črno med epidemijo

razno 17.01.12. parket, polagalec parketa, pod, tla, delavec, obrtnik, foto: shu Shutterstock
Finančna uprava RS (Furs) je lani izvedla 22,8 odstotka manj nadzorov dela in zaposlovanja na črno kot leta 2019.

Vladna komisija za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno v poročilu, objavljenem na spletnih straneh vlade, ugotavlja, da je Furs nadzore na tem področju lani zaradi izrednih razmer izvajal le v obsegu, ki je bil nujen in možen glede na odloke vlade, povezane z začasno prepovedjo ponujanja blaga in storitev potrošnikom.

Furs sicer prejme največ prijav prav s področja dela in zaposlovanja na črno. Lani jih je naštel 2716 zoper 3443 zavezancev.

V 2763 prekrškovnih postopkih je obravnaval 3313 prekrškov in izrekel globe v skupni višini 3,1 milijona evrov. Ob tem je izrekel tudi 2040 opominov. Ker je upošteval dejstvo, da je poslovnim subjektom v času epidemije nastala gospodarska škoda, je sicer glede na predhodna leta izrekel za 447 odstotkov več opominov, posledično pa odredil manj glob. Je pa lani ne glede na to podal osem kazenskih ovadb za kaznivo dejanje zaposlovanja na črno.

Podatki Tržnega inšpektorata

Tudi Tržni inšpektorat RS za delo, ki na področju dela na črno navadno prav tako opravi precejšnje število nadzorov, lani zaradi izrednih razmer ni bil toliko aktiven kot v predhodnih letih. Tudi sicer gre pri njegovem delu "v večini primerov za preverjanje ustreznosti registracije in dovoljenj registriranih subjektov, v posamičnih primerih pa tudi za nedovoljeno reklamiranje ali omogočanje dela na črno s strani registriranih subjektov".

Četudi ne gre za delo na črno v dobesednem pomenu, pa takšen nadzor po navedbah komisije pripomore k urejenosti trga, predvsem pri preverjanju listin o izpolnjevanju pogojev, ki je "ključen pogoj za zakonito in strokovno opravljanje dejavnosti".

Zaradi koronavirusa so imele manj nadzorov tudi druge pristojne inšpekcijske službe.

Evro Slovenija Furs izrekel za 5,8 milijona evrov glob

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • kapibara1 12:59 06.september 2021.

    Uradno striženje v lokalu, brez računa 10 €, doma brez računa s kavico 5€ .. sedaj si ga pa vedi..

  • vzev 10:31 05.september 2021.

    Saj je vlada sama želela, da so ljudje delali na črno. In sedaj zopet dela na temu. Če vlada ne pusti izdajati račune, jih pač ne bodo izdali. Sedaj se bo pa dogajalo isto. Marsikdo ne bo želel plačati testiranja ...prikaži več in bo zato storitev potem plačal na črno, ker ne bo smel iti tja, kjer bi lahko to dobil legalno.

  • rd2dmk2 10:28 05.september 2021.

    kolk časa smo imeli slogan: vklopi razum, vzemi račun. sedaj pa ne rabimo računa.. upam , da so ukinili tisiti člen, ki pravi da če prideš iz lokala al trgovine brez računa in te ustavi inšpekcija, da plačaš veliko kazen. ...prikaži več in zdej so sami na FURS uvedli delo na črno.. če bom pa jest šel sosedu pomagat šoltar zamenjat, bom pa ta največ kriminalec.. tolk let sem imel rad tole mojo domovino, a zdej na stara leta bom pa mogu spokat kufre in it kot Stari Jernej.