Slovenija
137 ogledov

Delo: Strelivo slovenske vojske v rokah Isisa

Isis EPA
Na bližnjevzhodnih bojiščih naj bi se uporabljalo tudi orožje, ki ga je Slovenska vojska sicer leta 2005 in v kasnejših letih poslala v uničenje na Slovaško, piše Delo.

Kot navaja Delo, so julija lani v Libiji našli protitankovsko raketo osa s podobnimi registracijskimi oznakami, kot jih je imela Slovenija. Po izvoru teh raket pa je Slovenijo povpraševala organizacija Conflict Armament Research (CAR), ki sicer poudarja, da ni nujno, da je raketa res slovenskega izvora.

Na obrambnem ministrstvu so za Delo potrdili, da je Slovenija leta 2005 po pogodbi o uničenju orožja slovaški družbi VOP predala 6802 dotrajani raketi M79 oz. osa. Od tega jih je 132 nosilo številko LOT TB8606. Raketa, ki so jo preiskovalci organizacije CAR julija 2015 dokumentirali v Tripoliju, ima prav to številko LOT.

Preiskovalci CAR so ugotovili, da je bilo silam skupine Islamska država med letoma 2014 in 2016 v Siriji in Iraku zaseženih več raket M79, ki so imele zelo podobne LOT-številke; razlikovale so se le za dve cifri. Po njihovem mnenju bi zato lahko bila tudi ta, ki so jo našli v Tripoliju, pred tem v uporabi IS.

Raketo so - sodeč po številki LOT - proizvedli junija 1986 v Bosni in Hercegovini. Ker so ose posedovale vse nekdanje republike SFRJ, ni izključeno, da tripolijska raketa ne izvira iz zalog katere od drugih naslednic nekdanje skupne države, a le Slovenija je potrdila, da je takšno raketo imela med zalogami, navaja Delo.

Rakete je Slovenija leta 2005 predala v uničenje slovaški družbi VOP, slovaško gospodarsko ministrstvo pa je zatrdilo, da za takšne rakete izvoznega dovoljenja ni bilo izdanega, torej Slovaške ne bi smele zapustiti in bi morale biti uničene. So pa napovedali preiskavo.

Slovensko obrambno ministrstvo je zatem družbi VOP leta 2005 v uničenje po isti pogodbi poslalo še več tisoč kosov streliva ter 143 protitankovskih sistemov in skoraj šeststo raketometov. Prav tako je Mors z VOP sodeloval tudi v letih 2006 in 2007, v skupnem znesku pa je ta slovaška družba za uničenje streliva od Morsa prejela plačilo v višini malo več kot 750.000 evrov, navaja Delo.

Organizacija CAR je Slovenijo zaprosila tudi za informacije o minometnih minah M68. Prazen zaboj teh je iraška šiitska milica med 2. marcem in 17. aprilom 2015 zaplenila silam IS v severnoiraškem Tikritu. CAR je zaboj dokumentiral konec aprila istega leta. Na Morsu so pojasnili, da gre za del pošiljke minometnih granat, ki jih je Slovenija leta 2008 donirala afganistanski vojski.

NA Morsu so pojasnili, da je te mine afganistanski vojski novembra 2007 s sklepom namenila vlada Janeza Janše kot mednarodno donacijo v okviru Nata. Poudarili so, da je bilo orožje evidentirano tako, da je bila omogočena njegova sledljivost. Ko je bilo izročeno afganistanski nacionalni armadi, pa ne Slovenija ne druge države, ki so donirale, niso mogle neposredno nadzirati nadaljnje uporabe tega orožja in opreme, so še zatrdili..

dezurni@zurnal24.si 

 
Komentarjev 9
  • Lavdan 18:33 29.november 2016.

    Naši so ga prodali Bosancem, on pa naprej Arabcem, kar ga jim je ostalo.

  • ode 16:56 29.november 2016.

    Se isto dogaja tudi z zaseženimi mamili: heroinom, kokainom, konopljo? Uradno v uničenje, dejansko pa...

  • Avatar Leon
    Leon 13:45 29.november 2016.

    "Prodaja orožja po Janševih navodilih"..................http://www.zurnal24.si/prodaja-orozja-po-jansevih-navodilih-clanek-114402