Slovenija
30679 ogledov

Delodajalec vam za malico kmalu utegne plačati več

malica Shutterstock
Izplačilo s strani vašega delodajalca na vaš transakcijski račun se utegne kmalu povečati. Razlog? Ministrstvo za Finance (MF) vladi namreč predlaga zvišanje neobdavčenega zneska povračila stroškov prehrane z 6,12 evra na 7,96 evra na dan. V kolikor vlada prikima pobudi, se utegne to spremeniti že septembra.

Spletne Finance danes pišejo o tem, da je Ministrstvo za finance pripravilo predlog, po katerem bi se maksimalni neobdavčeni znesek povračila stroškov prehrane z zdajšnjih 6,12 evra zvišal na 7,96 € na dan. To pa pomeni, da bi se lahko izplačila povečala tudi za okoli 40 evrov na mesec. Seveda mora do vpeljave višjega neobdavčenega zneska povračila stroškov prehrane svoje povedati še vlada. V kolikor slednja prikima pobudi MF-ja, bi sprememba v veljavo lahko stopila že septembra.

"Če je delavec na delu deset ur ali več, pa se višina, do katere se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, zvišuje z zdajšnjih 0,76 na 0,99 evra za vsako dopolnjeno uro navzočnosti na delu po osmih urah navzočnosti na delu," še dodajo pri Financah.

Vlada je sicer ob številnih podražitvah energentov že 1. junija z uredbo zvišala neobdavčeno povračilo stroškov za prevoz na delo z 0,18 na 0,21 evra na kilometer, znesek kilometrine za povračilo stroškov na službeni poti pa z 0,37 na 0,43 evra na kilometer.

Bo predlog MF odložil zahteve po višjih plačah?
Na MF v predlogu vladi tokrat pojasnjujejo, da bi zvišanje zneska povračila stroškov prehrane "lahko zamaknilo dvige plač zaradi naraščajočih življenjskih stroškov ali pa da bi delavci oziroma sindikati (vsaj na začetku) zaradi tega pristali na manjše zvišanje plač".

Študentsko delo Slovenija To so najbolje plačana študentska dela

Finance še pišejo, da so sindikati že prejšnjo vlado, ki jo je vodil premier Janez Janša, pozvali k spremembi uredbe o povračilu stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja v želji po tem, da bi zvišali mejo zneskov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. A tedaj so naleteli na gluha ušesa. Sindikati so sicer takrat predlagali znesek 7,91 evra, MF pa je zdaj pripravilo še pet centov višji predlog, torej 7,96 evra na dan.

Komentarjev 30
  • papak 22:06 11.avgust 2022.

    Noro. V trgovino po sendvič za 2 eura in ostanek vložit v kriptovalute. Mogoče pa bom le dočakal upokojitev. juhu

  • Avatar R_D
    R_D 18:52 11.avgust 2022.

    Zdaj vam bo golob dal za pol bureka več, celo 5! (pet) centov več kot je zahteval Štrukelj. In zdaj plešete... Po drugi strani pa vam bo v naslednjih letih pobral na tisoče evrov skozi višje in nove davke, s ...prikaži večs plačno davčno reformo, trošarinami itd.

  • kapibara1 17:28 11.avgust 2022.

    Malico+ prevoz ukinit !!