Slovenija
112 ogledov

"Demokacijo in Reporter je težko imenovati časopisa"

 član kolegija Zveze CoS  Igor Koršič Saša Despot
Igor Koršič: "Demokracijo in Reporter je težko imenobvati časopisa." ZNP: "Tako kot ima pravico do svojega mnenja Igor Koršič, imajo enako pravico do izražanja stališč tudi novinarji Demokracije in Reporterja."

"Demokracija in Reporter sta pravzaprav, težko je to imenovat novinarska izdelka, časopisa. Jaz bi rekel, da v normalnih demokracijah takih izdelkov ne bi smelo biti," je v Odmevih na RTV Slovenija dejal uradni predstavnik Koordinacije organizacije kulture Slovenije (KOKS) Igor Koršič.

ZNP: Vršil pritisk na dva medija

Na njegove besede se je ostro odzvalo Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Zapisali so, da je v isti oddaji govoril o pritiskih na medije in omejevanju svobode govora, hkrati pa se je sam zavzel za omejevanje svobode tiska in ob tem vršil pritisk na dva medija.

Poudarili so, da je izjava predstavnika slovenskih kulturnikov v nasprotju s standardi svobodne in demokratične družbe, v kateri je svoboda izražanja ustavna kategorija. "Tako kot ima pravico do svojega mnenja Igor Koršič, imajo enako pravico do izražanja stališč tudi novinarji Demokracije in Reporterja. V ZNP zato zavračamo sovražni govor in skrajne politične izjave Igorja Koršiča. Opozarjamo, da je organizacija, katere predstavnik se javno zavzema za prepoved izhajanja nekaterih medijev, sama po sebi problem in pokazatelj slovenskega demokratičnega deficita, ne pa verodostojna opisovalka razmer doma in v tujini. Zlasti pa ne more predstavljati stališč, ki zadevajo svobodo javnega izražanja, saj se njeni predstavniki zavzemajo za njeno omejevanje."

RTV: Drugi se niso odzvali

Na spletni strani rtvslo.si so zapisali, da so kolegi v ponedeljkovih Odmevih želeli pojasniti dopisovalsko vnemo, ki se začne ko se posamezniki ne morejo dogovoriti, pojasniti z več zornih kotov, a se na prošnje, da bi dobili sogovornika, ne v vladnem uradu za komuniciranje ne na ministrstvu za šolstvo in kulturo niso odzvali.

Zato je Slavko Bobovnik ob prispevku Gregorja Drnovška nekaj pojasnil k povedanemu lahko dodal le z Koršičem, so še dodali.

Komentarjev 1
  • Scott 03:17 09.januar 2013.

    Vas pa je z lahkoto imenovati najgrši Evropejec!