Slovenija
21 ogledov

Denar za učno pomoč se je le našel

seja vlade Saša Despot
Vlada je potredila rebalans proračuna, v novem razrezu pa se je našel tudi denar za učno pomoč.

Vlada je sprejela rebalans proračuna in ga poslala v potrditev v državni zbor, po novem predlogu pa naj bi se proračunski primanjkljaj povečal na 1,39 milijarde evrov. Odhodki so se povečali za okoli pol milijarde evrov. Povečali se bodo predvsem izdatki za investicije, finančni minister Dušan Mramor pa je proračun označil kar za investicijskega.

"Evropska sredstva bomo dobili nazaj"

"Velika večina primanjkljaja nad eno milijardo evrov je posledica dejstva, da bomo letos založili evropska sredstva iz starega programskega obdobja, ki jih bomo dobili povrnjena čez nekaj let," je pojasnil Mramor, ki pravi, da so se odhodki večinoma povčeali le na račun izplačila evropskih sredstev, ki pa naj bi jih dobili povrnjena.

Vlada je sicer rebalans potrebovala, saj naj bi letos v proračun nateklo kar 64 milijonov manj kot so sprva načrtovali. Največ zaradi spodletelega nepremičninskega davka, ki so ga sicer delno nadomestili z ohranitvijo četrtega dohodninskega razreda, zvišanje stopnje davka na finančne storitve, povečanje učinkovitosti pobiranja javnih dajatev …

Denar za učno pomoč ostaja, nekatere pravice še pod vprašajem

Rezi, ki so doleteli ministrstva, naj bi bili izračunani glede na velikost proračuna posameznega ministrstva. Mramor je pojasnil, da so tista z večjimi proračuni doleteli tudi večji rezi. Je pa ministrica za šolstvo Stanka Setnikar Cankar po seji vlade povedala, da se je denar za učno pomoč in odpravo plačnih nesorazmerij le našel, kljub temu, da bo izobraževanje ob deset milijonov evrov. Še vedno pa je pod vprašanjem sofinanciranje šol v naravi in nekaterih drugih pravic. Posamezen pregled varčevanja po ministrstvih sicer še pripravljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.