Slovenija
5068 ogledov

Denarja za Pahorjevo nagrado še kar ni

Borut Pahor Profimedia
Kam se je izgubilo Pahorjevih 25 tisočakov? Do vplačila po navedbah ministrstva še ni prišlo.

Nagrada Alcide de Gasperi, ki jo je tik pred iztekom mandata prejel nekdanji predsednik republike Borut Pahor, mora biti kot izredni prihodek vplačana v državni proračun, so za STA pojasnili na ministrstvu za finance. Sredstva naj bi v proračun nakazale oblasti avtonomne pokrajine Trento, do vplačila pa po navedbah ministrstva še ni prišlo.

Pahor je nagrado, imenovano po nekdanjem italijanskem državniku, ki jo za dosežke pri izgradnji Evrope podeljuje vlada avtonomne pokrajine Trento, prejel za prizadevanja za skupni evropski projekt. Poleg simbolnega priznanja je predsednik prejel tudi denarno nagrado v višini 25.000 evrov.

Nagrade ni smel podariti v dobrodelne namene

Sprva jih je želel podariti v dobrodelne namene, in sicer pediatrični kliniki, a ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) opozorila, da mora nagrado nakazati v državni proračun. Po informacijah spletnega portala N1 pa jih je nato želel nameniti za proračun pisarno bivšega predsednika republike.

A je KPK glede tega predloga opozorila, da bi to lahko pri javnosti vzbudilo videz obvoda, kako nagrado, ki se ji je nekdanji predsednik odpovedal, pridobiti nazaj iz proračuna. "Prav zato je transparentnost pri porabi sredstev še toliko bolj nujna, medtem ko je integriteta predpogoj za zaupanje," so po poročanju N1 še poudarili na KPK.

Na ministrstvu za finance ob tem delijo mnenje KPK, da bi v primeru, če bi nekdanji predsednik republike sredstva iz naslova nagrade Alcide de Gasperi dobil nazaj za delovanje svoje pisarne, šlo za obvod, so navedli za STA.

Pri bivšem predsedniku pa po navedbah POP TV poudarjajo, da sredstva ne bi bila namenjena za predsednika osebno, pač pa za dejavnosti pisarne, zato pripombe KPK o nevarnosti vtisa obvoda ne razumejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • sam1 19:02 07.marec 2023.

    Na skoraj 300000 tisočakov podlage,ki jih dobi iz državnega proračuna za delovanje pisarna bivšega presidenteja,bi si nakazal še 25000 zaradi težkega preživetja.....

  • Kmodri 18:48 07.marec 2023.

    Pošljejo ga na Dob. Pa ne bo treba zamaškov zbirati!

  • Ender3 17:38 07.marec 2023.

    Pa, ja ne bodo sedaj še Borčija pod prste gledali. Davno od tega je javno priznal, da z 3000€ ne more preživeti. Prišel bo čas, ko bomo morda plastične zamaške zanj zbirali..