Slovenija
14 ogledov

Deset za sto milijonov

Valter Nemec iz Snage pravi, da so objekti za predelavo odpadkov največji in teh Žurnal24 main
Za gradnjo objektov za predelavo odpadkov se zanima deset konzorcijev; pravi razpis čez eno leto.

Ljubljana. Na Javno podjetje Snaga so po naših informacijah prispele ponudbe desetih različnih konzorcijev, ki se zanimajo za gradnjo objektov za predelavo odpadkov na Barju. Posel je ocenjen na 101,7 milijona evrov in pomeni največji del projekta Nadgradnja regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO).

Tokrat še brez cen
Valter Nemec, namestnik direktorja Snage, pojasnjuje, da so se odločili za poseben postopek javnega naročanja, konkurenčni dialog, ki ima tri faze. “Ta razpis je šele prva faza, v kateri so ponudniki dali dokumentacijo, s katero dokazujejo, da so tak projekt sposobni narediti,” pravi in dodaja, da cen še niso ponujali. Med njimi bodo izbrali tiste, za katere bodo ocenili, da bi lahko na tem projektu delali, potem pa se bodo z njimi nekaj mesecev usklajevali glede razpisne dokumentacije. V tretji fazi pa bodo objavili še pravi javni razpis, kar bo predvidoma jeseni prihodnje leto.

Gradnja objektov za obdelavo odpadkov je po Nemčevih besedah tudi tehnološko najzahtevnejši projekt. V okviru nadgradnje RCERO sta še čistilna naprava na odlagališču, ki je že v gradnji, in razširitev polja, ki so ga odprli poleti.

Viri financiranja
Vrednost celotnega projekta Nadgradnja RCERO brez pripravljalnih del in brez DDV znaša 117,74 milijona evrov, kar EU priznava za upravičene stroške. Znesek bo EU iz kohezijskega sklada financirala v višini 65,88 odstotka (77,5 milijona evrov), drugi viri pa bodo še slovenski proračun (14,01 odstotka), okoljske dajatve (10,11 odstotka) in občinski proračuni (deset odstotkov). Poleg Ljubljane bo v RCERO vključenih 16 občin, kar pomeni okoli 414 tisoč prebivalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.