Slovenija
3121 ogledov

DeSUS ne bo podprl SDS-ovega predloga o medijski zakonodaji

Janez Janša Saša Despot
Zakona v DeSUS-u ne podpirajo.

"Predlaganega zakona medijske zakonodaje ne bomo podprli," je takoj pojasnila ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Nova medijska zakonodaja, ki bi konkretno zmanjšala financiranje javne RTV SLO ter vplivala na neodvisnost Slovenske tiskovne agencije (STA), je po mnenju stranke DeSUS škodljiva. 

Ne bodo pristali na višanje naročnin

"Prepričani smo, da mora vsaka družba imeti neodvisno, nepristransko novinarstvo," je poudarila Pivčeva - kar pa bi nova zakonodaja ovirala. Posebej škodljivi se jim zdijo tisti deli zakona, ki bi nalagali, da se sredstva, namenjena RTV SLO, porazdelijo drugim medijem. Prav tako v DeSUS-u ne bodo pristali na višanje naročnin. 

Verjamejo, da ima vsakdo pravico biti informiran. Pivčeva je opozorila, da bi nov zakon imel slab vpliv tudi na radijsko mrežo, saj da bi se z njo zožil prostor za delovanje regionalnih radijskih postaj, ki ne bi mogle več konkurirati večjim, komercialnim postajam.

Država bi morala spoštovati podpisane pogodbe

Vendar pa se v DeSUS-u strinjajo, da je zakon, ki je trenutno v veljavi, zastarel in potrebuje marsikatero posodobitev. "Tudi mediji potrebujejo jasne okvire ter transparenten in učinkovit nadzor," je poudarila.

Pivčeva je komentirala tudi delovanje države, ki je nekaterim medijem v času epidemije in še kasneje zadržala financiranje. "Nesprejemljivo je, da se država ne drži podpisanih pogodb. Proračunska sredstva morajo ostati zagotovljena," je še poudarila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Avatar Vantistella
    Vantistella 00:35 11.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun

  • Avatar vec
    vec 23:31 10.avgust 2020.

    NIČ REFERENDUM BO pokazal kaj si plačniki obeh davkov mislimo, če že moram raje prisilno dam RTV, ampak PROPLUS bo pa odpadel ko knof od gat.

  • Avatar praufo
    praufo 22:02 10.avgust 2020.

    a za te cigane, ki se imajo za operaterje, parlament še ni slišal ... ne seveda ne ... plača 50€ za kablsko pa še 12 za rtv ... in zdej se vsi bunijo ... preveč, preveč, preveč .... kaj tukaj ni jasno