Slovenija
13054 ogledov

Detektivi v Sloveniji zaposleni z iskanjem partnerjev, ki varajo

detektiv Benjamin Kovač
Če gre za nezvestobo v zakonski zvezi, je ta vsekakor preverljiva, nam je v intervjuju povedal zasebni detektiv Simon Mrak, ki je razkril marsikaj zanimivega.

Kako pogosto se ljudje v partnerski ali zakonski zvezi odločajo za najem detektiva, ki bi preveril, ali jih partner vara?

Detektivi imajo s tem izjemno veliko dela. Lahko bi rekel, da gre za najpogostejši vzrok za iskanje detektiva, nemalokrat pa je to tudi odraz slabega poznavanja detektivske dejavnosti. V Sloveniji se s tem vprašanjem najraje ukvarjajo mladi detektivi, ki nimajo izkušenj z bolj resnimi in težjimi nalogami. Mi, izkušeni, se v osnovi takim nalogam kar se da izogibamo, ker se največkrat hitro prestopi meja zasebnosti in zakonitosti dela. Tega nam pa ni treba. Vsaj za ceno, ki jo ponujajo nekateri naši kolegi ne. 

Simon Mrak, detektiv | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Zakaj se ljudje sploh odločajo za to storitev?

Ljudje smo v zadnjem času vse bolj odmaknjeni od tesnih in intimnih dejanj s svojim partnerjem. Prepogosto si niti več ne jemljemo časa, ki bi bil prepotreben za reševanje najmanjših nesoglasij s partnerjem. Tako iz malih težavic nastanejo velike. Zavlačujemo s težavami, leta pa tečejo. In ko smo na dnu, se vprašamo, zakaj ukrepamo šele takrat, ko ni več poti nazaj. V tem času smo ustvarili kup premoženja, ki ga moramo po razvezi deliti. Tega nas je strah. Zato poiščimo krivdo tudi na drugi strani. Takrat bo lažje in bolje razdreti vezi ...

Je več moških ali žensk, ki preverjajo, ali jih partner vara?

Tu pravila ni. Ni tudi pravila glede starosti. Mislim, da je v zadnjem obdobju težava tudi pri istospolno usmerjenih parih. Morda še bolj.

Lahko take dokaze potem uporabijo pred sodiščem?

Seveda. Če gre za nezvestobo v zakonski zvezi, je ta vsekakor preverljiva. Nima pa nobene tehtne argumentacije razen pri čustvenih sodnikih in odvetnikih, zaradi katerih je vse skupaj na koncu samo dražje. 

Kako je z varovanjem podatkov? Kaj detektiv sme, in česa ne sme storiti?

Varovanje podatkov je na prvem mestu. Vedno mora biti izkazan pravni interes naročnika. V tem primeru so podatki, ki so zbrani zanj le zanj in za zadevo, za katero so bili zbrani. Vse ostalo je sporno. Detektiv sme zbirati informacije za naročnika o vseh dejanji, ki zadevajo naročnika, o lastništvu partnerja, ko gre za skrivanje premoženja, nagnenj, usmeritev ...

Denar, evri, štetje denarja Rezanje stroškov Slovenija Nad uslužbence, ki goljufajo pri potnih stroških, tudi z detektivi

Kako je s prisluškovanjem? Ali gre po navadi za dokaze v obliki fotografij?

Prisluškovanje je domena policije in obveščevalne službe s predhodnim nalogom ustreznih državnih organov. Gre načeloma za tajno, a zakonito delovanje državnega organa, ki pa nikoli ni usmerjen za dokazovanje nezvestobe, temveč gre za huda kazniva dejanja. V zvezi s tem naj povem tudi to, da nekateri detektivi lahko priskrbijo tako zvočne kot snemalne naprave (mini snemalnike) s katerimi bi bilo možno tudi zelo kakovostno prisluškovati tako telefonom kot osebam v odprtih in zaprtih prostorih. Cena teh naprav je med 500 evrov do 5000 evrov. Posnetkov teh naprav ni možno uporabiti v nobeni zakoniti oziroma uradni zadevi, ker bi v tem primeru morala oseba, ki je na posnetkih, dati pisno dovoljenje oziroma soglasje k objavi. Razen seveda, če ti podatki pricurljajo iz vseh smeri tudi takemu, ki ima drugačen pravni interes. Takrat po naši pravni praksi postanejo zakoniti, vendar to je že druga tema, ki pa je vedno tudi zanimiva za naše delo. 

Kako uspešni ste statistično pri iskanju ljubimcev?

Naši detektivi v detektivski White Wolf iz Kranja so po pričevanjih pri odkrivanju nezvestobe so v veliki meri zelo uspešni. Tisti z večjim proračunom toliko bolj. Je pa vedno tu pomemben dejavnik tudi naročnik, ki mora v detektivski akciji ves čas aktivno sodelovati in obveščati detektiva o vsaki najmanjši podrobnosti. Iz izkušenj povem, da je največkrat že domneva oziroma sum, da je nekaj narobe trenutek, ko je vse zamujeno, kar se tiče uspešnosti obnovitve zveze. Razen seveda, ko gre za pretirano ljubosumnost oziroma neko posebno obliko posesije, ko je v glavi nekoga vedno občutek, da je prevaran oziroma je v položaju, ko naredi vse za partnerja ta pa mu nič ne vrača.

Kraja in vlamljanje v atvomobile Krško Zasebni detektiv Avto Slovenski lastnik ukradenega športnega BMW storil veliko napako

Varanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 7
  • Albatroz 12:45 02.april 2018.

    baje da so vsi že ločeni

  • Avatar vec
    vec 11:13 01.april 2018.

    Hec je v tem da enkrat bo prišlo na plano in bodo ti ki so ostali brez službe in celo brez hiše, avta ipd, ker niso moli plačevat kreditov, samo zato ker si je nek lolek omislil službico ala udba, ...prikaži več in ovaja sosede, žlahto, prijatelje ipd, mislm ne dobesedno oz. ŠE, ampak če bi kdo plačal bodo delali tudi to. Zato je nujno ob vsaki menjavi oblasti (to ve že staljin) vse take modele spravit ven iz sistema odločanja, se pravi lustracija, v demokraciji.

  • Žurnalček 06:06 01.april 2018.

    Pejte u kurac vi in vaša reklama za sesalc ! Kaj si dovolte JVPM , da sem jaz čas zadel na loteriji !