Slovenija
33 ogledov

Diplomirani računalničarji: Slovenija zaostaja za EU

računalnik Žurnal24 main
Eurostat: Slovenija močno zaostaja za povprečjem EU na področju računalništva v številu diplomantov.

Ob evropskem tednu e-veščin je raziskava evropskega statističnega urada (Eurostat) pokazala, da so v EU diplomanti računalništva leta 2009 predstavljali povprečno 3,4 odstotka vseh diplomantov na prvi in drugi stopnji terciarnega izobraževanja oziroma na 5. in 6. stopnji po mednarodni standardni klasifikaciji izobraževanja. V Sloveniji je ta delež znašal dva odstotka.

Največ jih je v Avstriji in na Malti

Najvišja, po 5,6-odstotna deleža so zabeležili v Avstriji in na Malti, sledi Španija s 5,1-odstotnim deležem. Na drugem koncu seznama sta Romunija z 0,9-odstotnim in Italija z 1,3-odstotnim deležem, pri čemer pa je pri slednji upoštevan le podatek za diplomante na 5. stopnji. Sledita Portugalska (1,7 odstotka) in Belgija (1,9 odstotka).

Diplomantov računalništva (tudi) pri nas vse več

Delež diplomantov študijskih programov s področja računalništva se v zadnjih letih zvišuje – z 1,45 odstotka leta 2005 na 2,03 odstotka leta 2009 in 2,35 odstotka leta 2010, so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. K temu deležu največ prispevajo višješolski diplomanti in diplomanti starih univerzitetnih programov – vsak po približno 30 odstotkov.

Na ministrstvu opozarjajo, da poleg tega obstaja kar nekaj visokošolskih programov, ki so (vsebinsko) povezani z računalništvom – na primer poslovna informatika – to so poslovne vede.

Vlada ni posegala v število razpisanih mest

Vlada sicer pri dajanju soglasja k razpisom za vpis ni posegala v število razpisanih mest, pojasnjujejo na ministrstvu. O tem namreč avtonomno in neodvisno odločajo sami visokošolski zavodi, v skladu s svojimi prostorskimi, finančnimi in kadrovskimi zmožnostmi ter strategijami delovanja.

Komentarjev 1
  • bojovi 13:06 28.marec 2012.

    Noben noče delat in to je problem. Dela ni ker vse izvažajo iz Kitajske, ali vse firme selijo dol na Kitajsko in koga boli za nas samo da direktor pobere čim več €. Potem pa še mislijo uvest pokojninsko reformo ...prikaži več da bi stari delali in nezaposlenih se bo kopičilo in kopičilo. Pa še JJ je na oblasti, tako da Slovenija je uradno postala Grčija št. 2 samo noben noče tega priznati, noben noče pogledat resnici v oči.