Slovenija
18 ogledov

Direktor nekoga moti

Novak mediaspeed
Agencija za knjigo. Po protikorupcijski komisiji še tožba na upravno sodišče.

JAKRS. Eden izmed neizbranih kandidatov za delovno mesto direktorja Javne agencije za knjigo RS (JAKRS) je na upravno sodišče vložil tožbo zoper odločbo o imenovanju Aleša Novaka za direktorja. Tega je sicer že januarja imenovala prejšnja vlada, kmalu zatem pa so bile na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) podane tri prijave o sumu korupcije pri izboru direktorja.

Vlada ga ne bi menjala

Ministrstvo za kulturo imena tožečega, ki je tožbo vložil konec marca, zaradi postopka ne more razkriti. Pravijo pa, da je vlada v odgovoru, ki ga je posredovala na sodišče, zavrnila vse tožbene navedbe in sodišču predlagala, naj zahtevek zavrne.

Novaku sicer, kakor je slišati neuradno, očitajo neizkušenost na področju knjig, vir pa nam je dejal tudi, da od nastopa funkcije ni kaj dosti komuniciral z založniki in drugimi, ki so vpleteni v knjižno produkcijo.

Rezultati še skrivnost

Prav te dni je bil sicer na JAKRS zaključen razpis za izbor in sofinanciranje izvajalcev javnih kulturnih programov na področjih knjige za obdobje 2013–2015. Posamezni založniki naj bi bili o tem, kolikšne subvencije so prejeli, že obveščeni, vendar rezultati še niso javno objavljeni, zato prejemniki eden o drugem ne vedo nič.

Že pred časom smo namreč poročali o nenavadni praksi Študentske založbe, ki je vnaprej izdala knjige z letnico 2013 in natisnjenim besedilom o podpori javne agencije. Na JAKRS smo sicer že v ponedeljek naslovili vprašanja o prejemnikih razpisnega denarja, a odgovorov do včeraj dopoldne še nismo prejeli.

Komentarjev 1
  • Ronald Reagan 16:20 26.maj 2013.

    Ukinit oboje...direktorja in agencijo...pa tudi vse ostale take agencije za mešanje zraka...