Slovenija
2748 ogledov

Direktor policije: "Na vsako nasilje bomo zelo ostro odgovorili"

Anton Travner policija.si
Novi generalni direktor policije Anton Travner o protestih, varovanju državne meje in menjavah v vrhu policije.

Novi generalni direktor policije Anton Travner zagotavlja, da policija ni pod nobenim pritiskom za ukrepanje glede napisov, ki so se pojavili na protestih. Je pa potrdil, da takšne transparente obravnavajo tako kot sum grožnje ali kot sum javnega spodbujanja sovraštva, proučujejo tudi vprašanje stroškov protestov in kdo bo te stroške kril.

Glede protestov proti vladni politiki, ki že več tednov vsak petek potekajo po mnogih slovenskih krajih, je prvi policist v pogovoru za današnjo izdajo časnika Dnevnik poudaril, da ima vsakdo pravico protestirati, vendar v policiji ne bodo dovolili, da bi se v Sloveniji zgodilo kaj podobnega nasilnim protestom v ZDA. "Na vsako nasilje bomo zelo ostro odgovorili," je napovedal.

"Ponosen sem na ljudi v policiji. Dobro so izurjeni in poznajo metodologijo dela, tudi pri demonstracijah. Ne pustijo se sprovocirati in so zelo potrpežljivi, čeprav jim pogosto ni lahko. Kapo dol vsem policistom, ki zdržijo takšne pritiske."
Anton Travner, generalni direktor policije

Vojake vidi tudi v notranjosti države

Generalni direktor policije ne vidi težave v tem, da bi vojaki pomagali varovati ne le meje, ampak bi bili prisotni tudi v notranjosti države. "In kaj bi bilo narobe, če bi bili po vsej Sloveniji vojaki? Saj nimajo nobenih pooblastil," je dejal. Po njegovih besedah je vojak v tem primeru tam zato, da varuje policista. Opozoril je, da Slovenija nima dovolj policistov, da bi lahko zagotovili varnost slovenskih državljanov v primeru, ko se varnostne situacije multiplicirajo. "Nam se multiplicirajo ves čas. Pritisk na slovenske meje je velik. Strokovno gledano ni nobene dileme. Politično pa je drugače," je dodal.

Glede migracij in nedavnega poostrenega nadzora južne meje, kamor so napotili 1000 policistov, je Travner opozoril, da je trenutno med tistimi, ki nezakonito prečkajo mejo, največ ekonomskih migrantov, med katerimi jih je le majhen delež upravičen do mednarodne zaščite. "Govorimo o zaščiti beguncev, hkrati pa jo z masovnimi migracijami onemogočamo. Odločitev o tem, da na mejo pošljemo dodatnih 1000 policistov, je bila popolnoma strokovna," je zagotovil.

"Če bi imeli dovolj kadra, bi bilo na meji ves čas 2000 dodatnih policistov. Na območju zahodnega Balkana je še vedno od 20.000 do 25.000 tujcev, ki poskušajo priti v države EU. To so predvsem ekonomski migranti, moški, stari med 18 in 30 let. Za nekatere niti ne vemo, kdo v resnici so. Močno je prisoten tudi organizirani kriminal za tihotapljenje migrantov. Za pot od Bihaća do Slovenije jim morajo trenutno plačati tudi do 3000 evrov."
Anton Travner, generalni direktor policije

Policija - meja | Avtor: policija.si policija.si

Vard ne odobravajo

Da v policiji dejavnosti vard ne odobravajo, pa je Travner zagotovil ob nedavnih ravnanjih Štajerske varde, ki je vstopila tudi v prostore policijske postaje. Za Dnevnik je tudi potrdil, da je policija vardi preprečila dostop do seje občinskega sveta v Slovenski Bistrici, na kateri je bil prisoten njegov državni sekretar Franc Kangler. Dogodek so analizirali in "nismo najbolj zadovoljni s tem, kako se je odvilo. O dogodku so obvestili tudi tožilstvo.

Za menjavami stoji

Kot je dejal, ne spremlja družbenih omrežij, zato tudi ni seznanjen z objavami ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, tudi tistimi na račun policije. Sodelovanje s Hojsom ocenjuje kot korektno. "Pogovarjava se o sistemskih in predvsem strateških zadevah, ki presegajo pristojnosti organa v sestavi," je pojasnil.

Po nastopu sedanje vlade so svoja mesta zapustili mnogi vodilni v policiji. Travner je zatrdil, da menjave prejšnjih generalne direktorice Tatjane Bobnar, vodje kriminalistov Boštjana Lindava in direktorja NPU Darka Muženiča niso bile povezane s stranko SDS, ampak je šlo za njegovo lastno odločitev, ker mora v ožji ekipi vladati visoka stopnja zaupanja.

Tudi glede razrešitve Muženiča, ki je vložil tožbo na upravno sodišče, je Travner zagotovil, da odločitve sprejel brez premisleka, ampak po posvetu s strokovnimi službami. "Prepričan sem, da je bila naša poteza korektna. Sodišče bo odločilo, ali smo imeli prav," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 22
  • Fulmmer 13:52 20.junij 2020.

    Me prav zanima kaj bi bilo, če se vsa policija umakne, proti komu bi tile sralci protestirali in delali nered? V petek popoldan ni nikogar v parlamentu ne v vladi. Po moje bi bilo tudi za njih kmalu nezanimivo.... Itak ...prikaži več pa nimajo nobene alternative...

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 13:41 20.junij 2020.

    Dejanja kot si jih je privoščila gospa,ko je policiste v vrsti škropila z vodno pištolo bi morali sankcionirati z visokimi globami!! Ne vem kakšen je človek,ki lahko tako ponižuje varuhe reda?? Seveda,če bi jo pridržali pa bi bili vse samo ...prikaži več ljudje ne!! Takšna dejanja so objestna in sramotilna za policijo samo,da se ženska lahko na spletu pohvali kaj si upa!!

  • Ender3 12:29 20.junij 2020.

    In še vedno so v ospredju tisti troli, ki to vlado protiplačilu zagovarjajo. Na kratko morajo, da se s propagando ohranja enoumje in evangelij po JJ. Bedno, res bedno, za autokracijo se borijo.!