Slovenija
18837 ogledov

Direktorica si je nezakonito izplačala covid dodatke, sledilo je tole ...

dom za upokojence
1/5
Profimedia
Direktorica Doma za starejše občane (DSO) Metlika je sebi in namestnici nezakonito izplačala covid dodatke, nas je v pismu opozoril anonimnež. Ko smo preverjali, ali navedbe držijo, smo ugotovili, da so inšpektorji res ugotovili nepravilnosti pri izplačevanju dodatka in obe kar trikrat pozvali k vračilu, a denarja nista vrnili. Toda kot vse kaže, je to le del zapleta. "Nikoli nisem želela prati perila v javnosti. Zdaj pa moram oprati svoje ime in ime namestnice," nam je dejala direktorica in predstavila svojo plat zgodbe.

Inšpektorat za javno upravo je na podlagi anonimne prijave ugotovil, da sta si direktorica Ivica Lozar in njena namestnica za zdravstveno nego Jerneja Šterk v letu 2020 in 2021 covid dodatek izplačali nezakonito, saj za to nista imeli pravne podlage v konkretnih sklepih sveta javnega zavoda. Lozarjeva je neupravičeno prejela nakazilo 8.033 evrov, Šterkova 7.414 evrov.

"Vračilo je bilo odrejeno že s prvim inšpekcijskim zapisnikom," poudarjajo na inšpektoratu in dodajajo: "Izdani so bili trije inšpekcijski zapisniki (prvi januarja 2022 in zadnji oktobra 2022). Zoper vse tri zapisnike je direktorica vložila ugovor. Vsi ugovori so bili s strani ministrstva za javno upravo zavrnjeni kot neutemeljeni." DSO Metlika je pri javnima uslužbenkama dolžan ukrepati, so odločni inšpektorji.

Direktorica predstavi svojo plat zgodbe

Direktorica DSO Metlika Ivica Lozar pojasnjuje okoliščine, zaradi katerih je do zapleta prišlo: "Morda se spomnite, naš dom je bil prvi DSO v Sloveniji, v katerem so se – še preden je bila razglašena epidemija – razširile okužbe s covidom. Takrat smo garali, ostali smo brez hišnega zdravnika, bili smo stigmatizirani, nihče nam ni želel pomagati. Kogar koli smo prosili za pomoč, je bil odgovor, naj se znajdemo."

Upokojenec ostareli starejši | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko je bilo treba v teh razmerah izplačati prvo plačo, nadaljuje Lozarjeva, sem želela nagraditi požrtvovalnost zaposlenih: "Ker navodil še ni bilo, sem poklicala takratnega ministra za javno upravo (MJU) Boštjana Koritnika, ki se je strinjal z mojimi predlogi. MJU nam je nato pripravil osnutke sklepov, te sklepe pa je potrdil svet našega zavoda."

Verjeli smo, da so te stvari pravnoformalno urejene, še dodaja direktorica DSO Metlika: "Tudi za naju z namestnico je svet izdal sklep za čas epidemije in mislila sem, da je bilo to dovolj." A inšpektorji ugotavljajo drugače.

Zmeda je nastala, ker sta si Lozarjeva in Šterkova izplačali tudi dodatek, ki je bil predviden le za direktorje zdravstvenih in socialnih ustanov. Tega pa svet zavoda, ki kot nadzorni organ bdi nad poslovanjem DSO, takrat ni potrdil.

"Z novim svetom zavoda so se začele težave"

Da je zaplet še večji, je bil ravno v tem času imenovan nov svet zavoda, saj je staremu potekel mandat, njegova predsednica je postala Andreja Draginc.

slovenija 06.01.11, dom starejsih obcanov Siska, dom za ostarele, dom, upokojenc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Gospa Draginc je bila leta 2018 moja protikandidatka za mesto direktorja DSO Metlika. Od takrat dalje nam ves čas meče polena pod noge. Vsebinsko je popravljala zapisnike in z veliko težavo smo dosegli, da se seje snemajo. Za vse zaposlene, ki so se sej udeleževali, je zahtevala, da se jih popiše. Samo ugibam lahko, da se to dogaja, ker sem bila za direktorico izbrana jaz," poudarja Lozarjeva in dodaja: "Nikoli nisem želela prati perila v javnosti. Zdaj pa moram oprati svoje ime in ime namestnice. Sami sva vodili zavod skozi krizo in to zelo dobro, ne nazadnje smo na koncu dobili tudi vladno priznanje. Svet bi lahko sprejel sklep za nazaj, ker je evidentno, kaj smo delali."

Razmišljam, da bi z namestnico iskali pravico po pravni poti. Predsednica sveta me želi ponižati pred sodelavci. Če je le bil način, je vedno delovala proti nam. Nikoli pa ni vprašala, kako poteka poslovanje.

Ivica Lozar, direktorica DSO Metlika  

Podobno so ugotovili tudi na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), ki je sredi oktobra lani v dopisu, ki smo ga pridobili, pozvalo svet zavoda, naj v luči težkih razmer, v katerih je deloval DSO Metlika v obdobju epidemije, preuči, ali obstajajo dokazila za ustrezno izdajo pozitivnih sklepov o izplačilu dodatka.

Predsednica sveta vztraja pri svojem

Toda Andreja Draginc ne popušča. Svet, ki ga vodi, je namreč decembra lani sprejel sklepe, da morata direktorica in njena namestnica neupravičeno izplačana sredstva vrniti, in jim postavil 30-dnevni rok za vračilo.

Predsednica sveta DSO Metlika nam je sporočila, da je ustanovitelja zavoda, torej MDDSZ dosledno in redno seznanjala z zadevo: "Zaprosila sem za usmeritve oziroma pomoč pri realizaciji naloženih ukrepov s strani inšpektorata za javni sektor."

slovenija 29.01.14, Zeljada, Dom starejsih Fuzine, upokojenci, Ne zmoremo ga vec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Boli me laž, boli me, ker smo res delali. Mandat mi poteče konec leta in mislim, da si gospa pripravlja teren," ostro odgovarja Lozarjeva, ki še dodaja, da imata z namestnico dovolj umazanih igric in sta zato prejšnji mesec podpisali sporazum o vrnitvi izplačanega dodatka.

Z MDDSZ so nam pred nekaj dnevi sporočili, da jih je svet zavoda o sprejetih sklepih glede vračila nezakonito izplačanega dodatka obvestil, od direktorice DSO Metlika pa pričakujejo, da bo ravnala v skladu s pravnomočno inšpekcijsko odločbo.

Da zgodba bržkone ni enoznačna dokazuje tudi dejstvo, da je MDDSZ kot ustanovitelj DSO Metlika, novembra lani objavil razpis, s katerim želi zamenjati štiri predstavnike, ki jih ima v svetu zavoda, na čelu z Andrejo Draginc, čeprav so šele sredi svojega mandata. 

V pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo, je anonimnež zapisal, da naj bi se to zgodilo, ker se pristojni na MDDSZ zavzemajo, da Lozarjevi in Šterkovi dodatkov ne bi bilo treba vračati, predstavniki sveta DSO pa vztrajajo pri svojem.

Z MDDSZ na vprašanje, kaj točno je razlog za menjavo članov sveta, nismo dobili konkretnega odgovora. Sporočili so nam le, da so njihovi predstavniki imenovani za določeno mandatno obdobje, ki se jim lahko preneha tudi pred iztekom, če se ustanovitelj zavoda tako odloči.

david.jug@styria-media.si

Komentarjev 25
  • srecnii 23:19 19.januar 2023.

    Coovid je ena sama laž v celoti.

  • rd2dmk2 17:40 19.januar 2023.

    torej dve stvari me zanimata, kolk dodatka je dobila negovalka v prvi bojni vrsti in kolk krat je direktorica sama v času kovida opucaal usrano rit kakemu varovancu. a bo šlo novinarji in ostali nevoščljivci? za češnjo na torti, me ...prikaži več pa zanima, kakšno kazen je dobil tisti smučarski dohtar, ki je ves smrkav rinil prvi dan po smučariji ravno v dom starejših občanov.

  • albert6 10:12 19.januar 2023.

    Maščevanje je mati zlobe