Slovenija
16820 ogledov

Novo glede koronavirusa v Metliki

koronavirus virus slovenija Epa
Občina Metlika razmere spremlja, pouk v osnovnih šolah za zdaj normalno predviden.

Potem ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po potrjeni okužbi z novim koronavurusom izdal strožja priporočila za območje Metlike z okolico, kjer odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, na Občini Metlika razmere spremljajo. Po besedah župana Darka Zevnika za zdaj novih potrjenih okužb ni, velja tudi, da bo pouk v šolah potekal normalno.

V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili v petek pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Epidemiologi, ki so takoj začeli z intenzivno preiskavo njegovih stikov, so našteli nekaj manj kot 300 kontaktov, vsem so dali ustrezna navodila.

Med temi so testirali tudi šest zdravstvenih delavcev, s katerimi je bil v tesnejšem stiku in so imeli bolezenske znake. Njihovi izvidi so negativni. Okužbo pa so potrdili pri osebi, ki je bila z njim na potovanju. Za Dom starejših občanov Metlika, v katerem je delal okuženi zdravnik, pa so pristojni izdali natančna navodila, kako ravnati. Med drugim so prepovedana druženja, prostore je treba prezračevati, ob bolezenskih znakih pa takoj obvestiti pristojne. Obiski so prepovedani.

Koronavirus Koronavirus Svet Strokovnjak za epidemije: V karieri še nisem srečal bolj strašljive bolezni

Od petka je zaprt tudi Zdravstveni dom Metlika. Nujno medicinsko pomoč na tem območju izvajata črnomaljski in novomeški zdravstveni dom. Po napovedih bodo s ponedeljkom omejili tudi napovedane nenujne reševalne prevoze in posege ter v Metliki opredelili dejavnosti, izvajanje katerih je nujno za prebivalce.

NIJZ je za Metliko in okolico izdal posebna, strožja priporočila, po katerih odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Metliški župan Darko Zevnik je danes dejal, da na občini razmere spremljajo in da trenutno dodatnih ukrepov ni. Po županovih besedah so izvedli sestanke s predstavniki civilne zaščite, v Metliki in okolici pa so bile ta konec tedna in tudi za prihodnje dni odpovedane vse načrtovane prireditve.

pop tv Slovenija Magazin Zaradi koronavirusa strah tudi na Pop TV, naredili so to potezo Janez Janša in Urška Bačovnik Janša Tviter Slovenija Urška Bačovnik Janša se je oglasila po slabem letu

"Spremljamo zadeve v zdravstvenem domu, zaenkrat ni nobenih novih potrjenih primerov," je dodal župan. Občina je v navezi tudi z obema osnovnima šolama, Metlika in Podzemelj. Zaenkrat velja, da bo pouk v omenjenih osnovnih šolah in podružnici Suhor v ponedeljek potekal normalno, je pojasnil župan.

Je pa Osnovna šola Metlika na svoji spletni strani objavila, da so za ponedeljek in torek odpovedane govorilne ure. Prav tako so v ponedeljek odpovedane govorilne ure na Osnovni šoli Podzemelj. Imajo pa po županovih besedah starši zagotovljen telefonski stik z učiteljem, če je to potrebno.

V Sloveniji, kjer so prvi primer okužbe zaznali 4. marca, je bilo do vključno soboto potrjenih 12 primerov, opravili pa so 785 testiranj. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je za ponedeljek sklical sejo Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi.

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 1
  • Gunther0111 13:37 08.marec 2020.

    Me nekaj zanima. Je bil ta zdravnik iz Metlike, na potovanju po Maroku, z isto skupino v kateri je bil prvi okuženi iz LJ? ima kdo to info? se mi zdi da tu nekaj ne stima.