Slovenija
412 ogledov

Do danes napoved glasovanja po pošti za te volivce

zbiljsko jezero Saša Despot
Danes se izteče rok, do katerega lahko Državni volilni komisiji glasovanje na nedeljskem referendumu po pošti napovejo nekateri volivci. Pred referendumom o zakonu o vodah se je oglasil tudi Svet za varovanje okolja SAZU. Spremembam glede možnosti gradnje nasprotuje.

Prebivalke in prebivalci Slovenije bomo na referendumu 11. julija odločali o noveli zakona o vodah (državni zbor je zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah ZV-1G sprejel 30. marca 2021). Pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o vodah se danes tako izteče rok, do katerega lahko Državni volilni komisiji glasovanje po pošti napovejo volivci, ki jim je bila po 30. juliju nepredvideno odvzeta prostost, so bili nepredvideno sprejeti na zdravljenje v bolnišnico ali v institucionalno varstvo socialnovarstvenega zavoda.

V sredo pa se izteče rok, do katerega morajo svoje namere DVK sporočiti volivci, ki želijo glasovati na volišču zunaj kraja stalnega prebivališča (t. i. volišče omnia). Na isti dan se izteče rok za prijavo glasovanja na domu za bolnike. Da bodo glasovali v Sloveniji, pa morajo komisiji do istega roka sporočiti tisti volivci, ki sicer v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča, a se nahajajo v domovini.

Od torka do četrtka bo medtem že potekalo predčasno glasovanje, in sicer na posebnih voliščih po državi, vsak dan med 7. in 19. uro. Kot so opozorili v DVK, bo v Ljubljani predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev na območju Upravne enote Ljubljana potekalo na Gospodarskem razstavišču.

Meritve kopalnih voda Arso Slovenija Začenja se kampanja pred referendumom Kranjska Gora jezero Jasna Prijave do petka Slovenija Tako lahko glasujete, če 11. julija ne boste mogli na volišče

Kot smo že poročali, se stališča pobudnikov Gibanja za pitno vodo, naravovarstvenikov in dela strokovne javnosti izključujejo z argumenti predlagateljev, Ministrstva za okolje in prostor (MOP). V razpravi o spremembah zakona je bilo doslej izpostavljenih kar nekaj argumentov o negativnem vplivu te novele na varovanje pitne vode, vodne in obvodne ekosisteme in poplavna območja. Nasprotno minister Andrej Vizjak trdi, da bo z dodatnimi sredstvi zagotovljena poplavna varnost in da zakon varuje vode, saj naj bi ožil možnosti gradnje na priobalnih pasovih. Temu pobudniki nasprotujejo.

Z izjavo za javnost pa so se nedavno oglasili tudi v Svetu za varovanje okolja, ki deluje v okviru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Noveli nasprotujejo. Kot so sporočili, ''novela Zakona o vodah odpira nekatere možnosti posegov na vodna in priobalna zemljišča, pušča pravne nedoslednosti in niža nivo odločanja o posegih v vodna in priobalna zemljišča.''  

Prav tako uradno stališče Fakultete za gradbeništvo UL opozarja, da zakon razširja možnost posegov na vodnem in priobalnem zemljišču ter na območju presihajočih jezer, ki bi jih zaradi pričakovanih posledic podnebnih sprememb po načelu previdnosti morali ohranjati in celo širiti. Kot so še zapisali, bodo ''po naši strokovni oceni predlagane spremembe Zakona vplivale na poslabšanje poplavne varnosti, kakovosti vodnih virov in ravni ekosistemskih storitev.''

Glas proti noveli zakona o vodah je glas proti uničevanju narave, zato bodo člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije na referendumu to nedeljo glasovali proti, pa so danes sporočili iz zveze. "Zaščitimo naše največje naravno bogastvo in ohranimo vodo kot javno dobro, dostopno vsem," so zapisali v sporočilu za javnost.

reka Kolpa Slovenija Ministrstvo: Podpisniki zahteve za referendum so bili zavedeni Kranjska Gora jezero Jasna Slovenija ''Danes narava sporoča svoje, saj dežujejo podpisi''

 

Komentarjev 1
  • Avatar drecos
    drecos 09:56 05.julij 2021.

    jeb.... se vi in vas gnil referendum