Slovenija
865 ogledov

Do konca leta slabše, kot so mislili

Denar Profimedia
Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je teden pred predvidenim datumom objavil jesensko gospodarsko napoved.

Za to so se odločili zaradi pomena napovedi za delo vlade. Minister za finance Andrej Bertoncelj je po seji vlade že napovedal varčevalne ukrepe in zamrznitev proračuna do konca leta.

Slabša gospodarska napoved je posledica upočasnitve rasti v trgovinskih partnericah in obetov do konca leta, ki vplivajo na izvoz in investicije izvoznega sektorja, je pojasnila direktorica Umarja Maja Bednaš. Pri tem je izpostavila slabše napovedi za Nemčijo, ki je pomembna za izvoz.

Gospodarska rast se bo letos umirila na 2,8 odstotka (spomladi so napovedali 3,4-odsotno rast) in bo v prihodnjih dveh letih ostala podobna. "Kazalniki zaupanja v mednarodnem okolju se poslabšujejo že skoraj od začetka lanskega leta, kar negativno vpliva na izvozna naročila in povpraševanje. Obeti so do konca leta slabši, kot smo pričakovali spomladi," je pojasnila direktorica Umarja. "Ne moremo govoriti o ohlajanju gospodarstva, je še vedno solidna in nad povprečjem EU."

Negativni dejavniki se bodo najbolj odražali v nižji rasti bruto investicij ter občutnejšem negativnem prispevku menjave s tujino, hkrati pa bo rast zasebne potrošnje ostala razmeroma visoka. Upoštevajoč trenutne napovedi gospodarske rasti v trgovinskih partnericah, bo rast bruto domačega proizvoda (BDP) prihodnje leto ostala podobna. Umar napoveduje, da bo rast BDP v letu 2020 triodstotna, v letu 2021 pa 2,7-odstotna.

Med tveganji za uresničitev napovedi prevladujejo negativna tveganja v mednarodnem okolju, nekatera so se v zadnjih mesecih še okrepila. V primeru njihove uresničitve bi bila lahko gospodarska rast še počasnejša od danes objavljene napovedi.

K ohranjanju solidne rasti v napovedanem obdobju bo sicer pomembno prispevala domača potrošnja, ki jo bosta podpirala nadaljevanje razmeroma ugodnih gibanj na trgu dela in nadaljnja rast investicij, zlasti gradbenih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:13 13.september 2019.

    Lažje je napovedovati rezultate nogometnih tekem , kot pa vnaprej stopnjo gospodarske rasti . Se pravi čista loterija in zato dobivajo še plače !