Slovenija
25 ogledov

Do petka brez kazni

Parkirnina Anže Petkovšek
Globe. MOL jih je izdajala brez pravne podlage. Zdaj je ta v odloku. Globa bo 40, ne 200 evrov.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je kazni za neplačilo parkirnine do zdaj izdajala brez zakonske podlage, meni pravnik Rajko Pirnat. Kljub temu ji plačanih glob (zadnje leto in pol jih je bilo okoli 27 tisoč) najbrž ne bo treba vračati. Po njegovem mnenju je šlo namreč za različno interpretacijo prava, sodna praksa pa izrecno pravi, da to še ni podlaga za odškodninski zahtevek.

Občina je do 1. julija za kaznovanje uporabljala člen o upoštevanju prometne signalizacije, ki je v prejšnjem zakonu o varnosti cestnega prometa in zdajšnjem zakonu o pravilih cestnega prometa. Prejšnji je določal globo v višini 40 evrov, novi pa v višini 200 evrov. Na neustrezno interpretacijo členov je MOL prejšnji teden opozorilo prometno ministrstvo.

Napako so popravili
Da bi se rešili iz zagate, je župan Zoran Janković sklical izredno sejo mestnega sveta, na kateri so včeraj sprejeli odlok o cestnoprometni ureditvi, ki za višino globe določa 40 evrov. Odlok bo začel veljati v petek, zato do takrat prekrškarjev ne morejo kaznovati.

Na očitke, da so globe do zdaj izdajali brez pravne podlage, pa Janković odgovarja, da ni na sodišču s pritožbo uspelo nikomur. Zato se MOL plačnikom globe ne bo opravičila za napako: “Ne, ne morejo dobiti opravičila. Namen teh kazni ni polnjenje proračuna, ampak preprečiti parkiranje vozil tam, kjer to ni primerno.”

Podlago za odškodninski zahtevek bi po Pirnatovem mnenju sicer lahko našli le, če bi MOL vede kršila ustaljeno sodno prakso. “Tu pa je šlo za različno interpretacijo. Zanjo so se odločili, menili so, da je pravilna. Jaz sicer mislim, da ni, je pa zdaj občina od nje odstopila, ker je videla, da je res nekoliko sporna,” dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.